Spannend tot het einde

Meerderheid Eerste Kamer steunt invoering spreidingswet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeerderheid Eerste Kamer steunt invoering spreidingswet
RTL

Een meerderheid in de Eerste Kamer steunt de invoering van de spreidingswet. Dat werd duidelijk na twee dagen debat in de Eerste Kamer over de verplichte spreiding van asielzoekers over Nederlandse gemeenten. Tot het laatste moment was het spannend of de Eerste Kamer voor of tegen de wet van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg zou stemmen.

De VVD-fractie in de Eerste Kamer helpt Van der Burg uiteindelijk aan een meerderheid. Opmerkelijk, omdat de partij in de Tweede Kamer zich verzet tegen de spreidingswet.

Naast de VVD steunen ook de senatoren van GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt het wetsvoorstel voor een eerlijke spreiding van asielzoekers over Nederland.

Alles op alles

Van der Burg moest de afgelopen dagen alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Want, hoewel de oude Tweede Kamer instemde met de wet, is een meerderheid in de huidige Tweede Kamer tegen. De formerende partijen in de Tweede Kamer, PVV, VVD, NSC en BBB, zijn tegen de wet.

PVV en JA21 reageren woedend na de steun van de VVD voor de spreidingswet. Reacties zie je in de video hieronder:

Voorstanders

Maar in de Eerste Kamer liggen de verhoudingen anders dan in de Tweede Kamer. Voorafgaand aan het debat in de Eerste Kamer waren in elk geval 36 van de 75 senatoren voor de spreidingswet.

De senatoren van GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt steunden het wetsvoorstel. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.

Tegen de wet zijn de senatoren van PVV, SGP, Forum voor Democratie en JA21. Het zorgde ervoor dat alle ogen de afgelopen dagen vooral waren gericht op de eenmansfracties 50Plus en OPNL. Beide senatoren hielden lang de kaarten tegen de borst.

Hoofdelijke stemming

Maar hoewel de VVD in de Tweede Kamer tegen de wet is, was een tegenstem bij de VVD-fractie in de Eerste Kamer niet vanzelfsprekend. Senatoren van die partij worstelden met hun standpunt.

Volgende week dinsdag stemt de senaat hoofdelijk, en niet per fractie, over de wet.

'Opsteker voor Van der Burg, pijnlijk voor Yeşilgöz'

Politiek verslaggever Fons Lambie noemt de steun in de Eerste Kamer een overwinning voor Van der Burg. “Het is een opsteker voor VVD-staatssecretaris Van der Burg, maar pijnlijk voor VVD-leider Yeşilgöz, die juist in de Tweede Kamer had geprobeerd de wet in de ijskast te zetten. En het is een tegenvaller voor de formerende partijen, want hier kiest de Eerste Kamer een eigen koers en stemt wel in met de spreidingswet."

Of het betekent dat gemeenten gedwongen gaan worden, is nog niet helemaal zeker. "Dat is uiteindelijk aan de verantwoordelijk minister. Een nieuwe minister kan natuurlijk altijd zeggen: ik pas die dwang niet toe. De hoop is dat de wet zelf al genoeg is om gemeenten in beweging te krijgen."

Van der Burg zei in reactie op de steun 'erg opgelucht' te zijn dat de spreidingswet op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen. "Ik heb er best wel hard aan getrokken", zei hij na afloop van debat. "Pas toen de woorden werden uitgesproken, dacht ik: het gaat lukken."

In deze video leggen we uit wat de spreidingswet precies inhoudt:

Lees meer over
Eric van der BurgSpreidingswetAsielzoekersAsielzoekerscentrum [AZC]