Geen veilige bestemming

Radeloosheid in Rafah: 'We kunnen nergens meer naartoe'

Door Omar Diab··Aangepast:
© ANPRadeloosheid in Rafah: 'We kunnen nergens meer naartoe'
RTL

De stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook ligt zwaar onder vuur. Nu zijn het nog luchtaanvallen, maar Israël heeft ook een grondoffensief aangekondigd. Families in Nederland houden hun adem in voor hun naasten die in de stad vastzitten. "Ik ben bang dat het een slachtpartij wordt."

"Het was een dramatische nacht", zegt arts Monther Abu Sharch (30) die op de spoedhulp van een ziekenhuis in Gaza werkt, tegen RTL Nieuws. 

De afgelopen nacht heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd op de stad Rafah, de stad die tot enkele dagen geleden werd gezien als relatief veiligste stad van de Gazastrook. 

Laatste vluchtplek

Bij de aanval vielen 37 doden, meldt persbureau Reuters. De stad die aan de grens met Egypte ligt is de laatste vluchtplek voor de Gazanen. Rond 1,5 miljoen gevluchte burgers uit andere gebieden in de Gazastrook zitten in de stad. 

"Na de Israëlische luchtaanval kwamen er zo’n 80 zwaargewonden mensen naar het ziekenhuis", vertrekt Abu Sharch. Omdat het ziekenhuis waar hij werkt overvol zit, moesten hij en zijn collega-artsen de gewonden op de grond behandelen. "We hebben niet de juiste spullen. Er is een gebrek aan zo’n beetje alles, zoals verdovingsmiddelen en bedden."

Nacht vol luchtaanvallen op Rafah, Israël meldt bevrijding twee gijzelaars
Lees ook

Nacht vol luchtaanvallen op Rafah, Israël meldt bevrijding twee gijzelaars

Iedereen is radeloos

Bewoners van Rafah, houden hun hart vast na de aankondiging van de grondoperatie en de luchtaanvallen.

Volgens Abu Sharch is er geen veilige plek meer in de Gazastrook om naartoe te vluchten, als Rafah wordt binnengevallen. Er is veel onrust in de stad. "Iedereen is radeloos", zegt hij. "Mensen weten dat het weinig zin heeft om binnen de Gazastrook ergens anders heen te gaan. Het is vluchten van de ene uitzichtloze plek naar de andere."

Arts Monther Abu Sharch in het Mohammad Yousif Al Najjar-ziekenhuis© RTL Nieuws
Arts Monther Abu Sharch in het Mohammad Yousif Al Najjar-ziekenhuis

Hopeloos

De grondoperatie die door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is aangekondigd, zorgt ervoor dat ook familieleden van mensen die vastzitten in Rafah in grote angst leven. De Palestijnse journalist Taghreed Elkhodary (53) die in Amsterdam woont, heeft 30 familieleden die uit andere steden naar Rafah zijn gevlucht. "Ik ben bang dat het een slachtpartij wordt", zegt ze. "Ze kunnen geen kant op."

Ook de Nederlandse Palestijn Wael Abed Al-Salam (61) maakt zich enorme zorgen over zijn zus en haar gezin die in de stad wonen. Hij probeert al dagen contact te krijgen met haar maar dat is nog niet gelukt. "Ik ben bang dat ze zijn omgekomen. De laatste keer dat ik haar aan de lijn had was ruim anderhalve week geleden." Alles wat hij over de situatie weet, leest hij via het nieuws en sociale mediapagina's. Zolang hij niets hoort, is het leven tussen hoop en wanhoop.

Ook steeds meer ziekenhuizen worden geraakt: van de 36 zijn er nog maar 14 over. Een Nederlandse arts van het Rode Kruis is in Gaza en vertelt hoe ernstig de situatie is: "Het wordt alleen nog maar erger. Hopelijk kan er snel wat gedaan worden om de situatie te verbeteren."

Een Nederlandse arts van het Rode Kruis in Gaza vertelt hoe ernstig de situatie is: "Het wordt alleen nog maar erger."
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlInternationale conflictenLink in bioPalestijnse gebieden