De BioStabil ontleed: eindelijk duidelijkheid over 'geneeskrachtige' ketting
Is het een wonderhanger? Of een onzinproduct? Om die vraag draait het bij de BioStabil 2000, de ketting die twintig jaar geleden bij menigeen om de nek hing. Gouden bergen lagen in het verschiet voor Bruno Santanera (87), de bedenker van de magnetische ketting met yin-yangteken. Totdat het op 8 maart 2004 voor hem helemaal misging.
In de podcast De Ketting van Santanera duiken RTL Nieuws-journalisten Daniël Youssef en Sven van Diepen in het verhaal achter de hanger. Hoe kan het dat Santanera na twintig jaar rechtszaken nog steeds in zijn gelijk gelooft? Heeft TROS Radar de familie Santanera moedwillig kapot proberen te maken? Voor hun zoektocht reizen ze af naar het uiterste noorden van het land, naar het Groningse Godlinze.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
TROS Radar vs Santanera
Volgens Santanera zou de BioStabil 2000 helpen tegen allerlei kwalen, van depressie tot eczeem en van reuma tot migraine. Hoe het werkt? Simpel: de gebruiker hoeft de ketting alleen maar om de nek te hangen en de hanger doet vervolgens zijn werk. TROS Radar dacht daar anders over: dat bestempelde het fenomeen als klinkklare onzin.
Het gevolg: één van de langst slepende mediazaken aller tijden. Want Bruno Santanera, van origine Italiaans, liet het er niet bij zitten. Doelbewust en onterecht heeft het consumentenprogramma zijn ketting volgens hem kapotgemaakt. Twee decennia lang zou hij op iedere mogelijke manier voor zijn gelijk strijden. Rechtszaak na rechtszaak is intussen de revue gepasseerd.
Tel Sell en RTL
"Toen we het dorp binnenreden, zagen we gelijk een Italiaanse vlag. Het was meteen duidelijk: hier woont de familie Santanera", aldus maker van de podcast Sven van Diepen. "Dankzij hen kende ook Godlinze de hoogtijdagen van de BioStabil. Rond de eeuwwisseling bezochten honderdduizenden mensen het Groningse plaatsje om een consult van 'wonderdokter' Santanera bij te wonen. De zondagen stonden in het teken van entertainment van onder meer Imca Marina."
Zangeres Imca Marina introduceerde vriendin en tevens presentatrice Tineke de Nooij vervolgens bij de Santanera's. De Nooij zou er uiteindelijk voor zorgen dat de BioStabil 2000 werd verkocht bij Tel Sell. Door die verkoopprogramma's, te zien op RTL 4 en SBS 6, kreeg de ketting landelijke bekendheid.
RTL Nieuws duikt in de historie van RTL 4 en bekijkt welke rol het mediabedrijf heeft gespeeld in dit verhaal. Gebruikers en ambassadeurs als Tineke de Nooij en Imca Marina komen aan het woord, maar ook tegenstanders van de ketting. "Met als resultaat: antwoorden én onverwachte ontwikkelingen in het verhaal achter de beroemde ketting", zegt maker van de podcast Daniël Youssef.
De Ketting van Santanera is vanaf nu te beluisteren in jouw favoriete podcastapp. Dus ook op Spotify, Apple podcasts en Podimo.