Oorlogsslachtoffers herdacht met twee minuten stilte
Om 20.00 uur vanavond was Nederland twee minuten stil om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een krans tijdens de herdenking op de Dam in Amsterdam.
Ook premier Rutte, minister Hennis (Defensie), staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) en enkele gevolmachtigd ministers van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten legden een krans om de slachtoffers te herdenken.
Democratie en grondrechten
De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zei: "Op een dag als vandaag beseffen we hoeveel slachtoffers de bezetter heeft gemaakt en hoeveel mensen hun leven voor onze vrijheid in de waagschaal stelden. We beseffen welke grote verworvenheden als democratie, grondrechten en rechtstaat wij - mede dankzij hen - mogen koesteren en moeten onderhouden.''
Foto: ANP
Van der Laan zei dat zodra onverdraagzaamheid de kop opsteekt, die op tijd moet worden bestreden. Hij wees erop dat dit moet gebeuren zonder zelf onverdraagzaam te worden. "Dat zijn wij verplicht aan allen die we vanavond herdenken.''
Van der Laan zei dat dat het tijdens de bezetting moed en plichtsbesef vergde om in het verzet te gaan. Als voorbeeld noemde hij onder meer Henriëtte Pimentel, directrice van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Zij heeft geholpen vele honderden Joodse kinderen te laten laten onderduiken en werd zelf vermoord werd in Auschwitz.
Dichtwedstrijd
De 16-jarige Güner Tuzgöl uit Heemstede las tijdens de Nationale Herdenking op de Dam een zelfgeschreven gedicht voor. Hij won met zijn gedicht de wedstrijd Dichter bij 4 mei:
De wind waait door onze haren
Stil, zonder geluid
Angst dat is wat wij voelen
Duizenden woorden in het hoofd
Zonder enige waarde
Het raamkozijn zonder raam
Het water zonder vissen
De week zonder dagen
Leegte is wat ik voel,
zo leeg als de bomen in de herfst
Geen controle meer,
macht over macht
Ik wil dat het verdwijnt
Briefje
Ook op de Waalsdorpervlakte werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hier deed RTL Nieuws live verslag van. Voorafgaand aan de herdenking lag daar dit briefje:
Tijdens de twee minuten stilte reden treinen niet en zetten veel automobilisten hun auto aan de kant van de weg.
Domino’s koerier in Groningen om 20:00 op het Zuiderdiep. Zo hoort het. -- pic.twitter.com/G6d101AqDB
— Jeroen (@jerroenbakker) 4 mei 2017
Bekijk hieronder het verhaal van John van den Heuvel, wiens opa door de Duitsers werd gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. "Ze zijn opgepakt door de Duitse Sicherheitsdienst, de SD. Toen was wel duidelijk dat ze zwaar in de problemen zaten", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ze werden voor de Duitse rechter gebracht en die sprak de zwaarst mogelijke straf uit: het doodvonnis."