Binnenland

Monique werd voorgelogen door de spermabank

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Monique werd voorgelogen door de spermabank
RTL

Monique voelt zich besodemieterd. Ze dacht tot haar 32ste dat zij en haar broer dezelfde donorvader hadden. Maar een DNA-test bracht de waarheid aan het licht: de spermabank heeft haar voorgelogen. Haar broer is eigenlijk haar halfbroer.

Ook voor de moeder van Monique was het nieuws verschrikkelijk. Ze heeft al die jaren tegen haar kinderen gezegd dat ze dezelfde vader hebben. Maar ze wist niet beter.

ZIE OOK: Inspectie doet onderzoek naar spermabanken

De Brabantse Monique (33) is 'verwekt' in voormalig Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. Vorige week kwamen misstanden aan het licht bij de spermabank, die al een paar jaar dicht is. De donorgegevens van de kliniek blijken in meerdere gevallen onbetrouwbaar.

Monique heeft gehoord dat er veel meer broers en zussen zijn die er na een DNA-test achter kwamen dat ze toch niet dezelfde donorvader hebben.

De Stichting Donorkind heeft een DNA-databank opgericht waarin Monique dit jaar kon zien dat ze tot haar verbazing nog vier halfzussen heeft. Twee van hen heeft ze na die ontdekking ontmoet. Haar vader heeft ze nog niet gevonden. De spermabank zegt dat haar dossier vernietigd is.

Monique is blij dat ze de DNA-test heeft gedaan en zo nieuwe familieleden heeft ontmoet. Ook al was de test erg duur en zorgde het wachten op de uitslag voor veel stress. Dat zij en haar broer niet dezelfde vader hebben, was geen verrassing. "Ik heb het altijd al gedacht. We zijn zo verschillend qua karakter." 

ZIE OOK: Online donorzaad shoppen in Denemarken

Haar broer kon de uitslag niet zo makkelijk verwerken. "Hij zit ermee en kon het bijna niet bevatten. Het viel hem rauw op zijn dak."  Ook Monique geeft wel toe dat ze het soms moeilijk vindt. "Ik heb geen volle broer of zus meer, alleen een hoop halfjes. Dat is toch anders."

Naar aanleiding van de slechte administratie in Bijdorp gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek doen naar alle spermabanken. Gekeken wordt of de klinieken de dossiers op orde hebben. Ten tijde van de verwekking van Monique was anoniem doneren nog mogelijk, maar sinds 2004 hebben donorkinderen het recht om te weten wie hun vader is. Daarvoor zijn die dossiers belangrijk.

Monique denkt dat bij Bijdorp opzet in het spel was. "Als de kliniek de wens van mijn moeder niet kon waarmaken om voor mijn broer en mij dezelfde donor te gebruiken, dan had de directeur eerlijk moeten zijn. Hij dacht waarschijnlijk dat we er niet achter zouden komen."