Dodelijke schietpartij Zaandam

Zo helpt Slachtofferhulp kinderen die liquidatie zagen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dossier dodelijke schietpartij zaandam
© RTL NieuwsZo helpt Slachtofferhulp kinderen die liquidatie zagen
RTL

Slachtofferhulp is op de basisscholen in Zaandam waar leerlingen getuige zijn geweest van de liquidatie gisteren. Hoe helpt Slachtofferhulp Nederland de kinderen bij het verwerken van deze heftige ervaring? Vier vragen aan Marjolein Aelberts van Slachtofferhulp.

1. Wat doet Slachtofferhulp op de scholen?
"We hebben met de sociale hulpverleningsorganisaties in Zaandam afgesproken hoe we dit aanpakken", zegt Aelberts. "Deze organisaties en Slachtofferhulp zijn vandaag aanwezig in de school om de leraren en de ouders te ondersteunen. In principe voor één dag, maar als er behoefte aan is, kunnen we altijd terugkomen. We praten over wat ouders en leraren kunnen verwachten, hoe kinderen zouden kunnen reageren en hoe je zelf daar dan weer het beste op kunt reageren. "

2. Gaat Slachtofferhulp ook de klas in?
"Of we in de klas komen, laten we aan de leerkrachten over. We kunnen op de gang staan en daar met hen praten, maar als de leraren behoefte hebben dat er iemand meegaat de klas in, dan gaan we mee. Mensen van Slachtofferhulp staan paraat."

3. Waar moeten leraren op letten?
"Als leerkracht heb je met veel kinderen te maken, die heeft ook nog een groep waar hij rekening mee moet houden", zegt Aelberts. "Dus ik denk dat het voor leerkrachten erg fijn is om even de puntjes op de i te zetten: waar moeten ze op letten, wat is belangrijk om op te reageren? Ook de omgang met de ouders: wat kunnen ze voor hen betekenen? Maar leerkrachten moeten ook voor zichzelf zorgen. Zij zijn er ook bij betrokken geweest."

"Bij de kinderen moeten ze letten op veranderingen in gedrag. Kinderen die eigenlijk normaal redelijk stil zijn die ineens heel uitbundig worden, of precies andersom. Kinderen die toch nog erg in een schrikreactie zitten. Kinderen die lichamelijke klachten hebben, buikpijn, hoofdpijn. Dat soort zaken. Eigenlijk weten ouders en leerkrachten heel goed wanneer het gedrag van een kind anders is dan normaal."

4. Wat moeten ouders en leraren doen?
"De kinderen moet je de ruimte geven om erover te praten. Sommige kinderen willen het naspelen. Dat is een soort beleving die ze op die manier verwerken. Kinderen met andere kinderen laten praten over de gebeurtenis. Eigenlijk wat je als ouders altijd zult doen als je kind niet helemaal goed in zijn vel zit: veel ruimte geven. Je moet een kind niet dwingen als het er niet over wil praten. Je moet het wel uitnodigen om erover te praten, maar het moet geen moeten zijn. Het is heel belangrijk dat kinderen in hun normale routine blijven. Vandaar dat iedereen vandaag weer naar school is gegaan en dat er vanmiddag gewoon weer gespeeld wordt. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat een kind zich veilig blijft voelen. Routine zorgt voor veiligheid."

"Het zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis. Als de klachten van buikpijn en hoofdpijn niet overgaan, of een kind is na een paar dagen nog niet in zijn normale doen, dan is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts. Ouders kennen hun kind natuurlijk het beste. Dus als ouders denken: dit is niet wat we verwachten, dan moeten ze absoluut contact opnemen met de huisarts."

"Ook ouders willen erover praten. Wissel op het schoolplein ervaringen uit: hoe ga jij ermee om? Hoe heeft jouw kind het beleefd? Dat helpt allemaal."

Onderdeel van dossier

Dodelijke schietpartij Zaandam

Lees meer over
Zaandam

Meer van het dossier ‘Dodelijke schietpartij Zaandam’

Wildwest in woonwijk: dode bij schietpartij Zaandam
Dodelijke schietpartij Zaandam

Wildwest in woonwijk: dode bij schietpartij Zaandam