Consumentenorganisaties slaan alarm: stadswarmte veel te duur
Huishoudens met stadswarming betalen structureel honderden euro’s per jaar te veel. Dat zeggen Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en de Woonbond.
In een gezamenlijke brief eisen de consumentenorganisaties actie van de Tweede Kamer (.pdf). Het CDA wil opheldering van minister Kamp van Economische Zaken. De partij pleit voor een hoorzitting over stadsverwarming.
Restwarmte
De meeste mensen in Nederland verwarmen hun huis met gas dat in een cv-ketel wordt verbrand. Maar gebruikers van stadsverwarming krijgen warm water in huis via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. Het gaat om restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale of een afvalverbranding.
Daarmee is stadsverwarming een duurzaam alternatief voor aardgas. Ongeveer 600.000 huishoudens zijn aangesloten op stadsverwarming. Bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken in Almere, Purmerend en Rotterdam.
300 euro te veel
Omdat bewoners geen keuze hebben en niet over kunnen stappen, is ooit besloten dat stadsverwarming niet duurder mag zijn dan aardgas, het zogenoemde niet-meer-dan-anders-principe. Maar volgens de drie consumentenorganisaties wordt wel degelijk meer gerekend; een gemiddeld huishouden betaalt een kleine 300 euro per jaar te veel.
Dat komt omdat de prijs voor stadsverwarming wordt vergeleken met de prijs voor aardgas, inclusief ongeveer 300 euro per jaar aan belastingen. Maar over stadsverwarming wordt helemaal geen belasting geheven, het geld gaat rechtstreeks naar de energieleveranciers. "Het is de enige belasting in Nederland waar een bedrijf beter van wordt als die belasting omhoog gaat", zegt Vereniging Eigen Huis.
Hoorzitting
Het CDA wil een hoorzitting aanvragen om van zowel bewoners als leveranciers te horen waar de problemen zitten. Daarna moet minister Kamp in actie komen, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder: "Het CDA vindt dat de minister er boven op moet zitten. De problemen die uit de hoorzitting komen, moeten aangepakt worden."
Ook PvdA, D66 en GroenLinks zijn kritisch en willen van minister Kamp van Economische Zaken meer duidelijkheid over de kosten van stadsverwarming.