'Kwart Nederlandse jongeren verwondt zichzelf'
Een op de vier Nederlandse jongeren zegt zichzelf weleens opzettelijk te hebben verwond. Dat blijkt uit een studie aan de KU Leuven onder ruim 1000 Nederlandse en Belgische jongeren tussen de 12 en 19 jaar.
De onderzoekers hebben over 'zelfverwondend gedrag' wanneer fysiek letsel opzettelijk en op directe manier wordt toegebracht zonder aanwezige intentie tot zelfdoding. Het gaat dan vaak om krassen, snijden, slaan, branden, hoofdbonken en het verhinderen van wonden om te genezen.
ZIE OOK: Aantal comazuipende jongeren 'zorgwekkend'
Aan de studie deden 500 Nederlandse jongeren mee, vertelt Glenn Kiekens van de KU Leuven. Nederlandse jongeren verschillen niet van Belgische jongeren op het gebied van zelfverwonding. Wel zijn er verschillen tussen jongens en meisje, zegt Kiekens: "Jongens doen vaker aan hoofdbonken, terwijl meisjes zichzelf vaker krassen of snijden."
Omgaan met gevoelens
Jongeren verwonden zich meestal als een manier om met negatieve gevoelens en stress om te gaan, vertelt de onderzoeker. Dat 1 op de 4 jongeren dit doet, is 'alarmerend maar niet onverwachts', zegt hij: "Uit eerder internationaal onderzoek blijkt dat 23 procent van de jongeren dit doet."
Hij benadrukt verder dat niet alle jongeren meteen grote psychische problemen hebben als ze aan zelfverwonding doen: "De meeste jongeren doen dit één keer, vaak als een soort experimenteel gedrag."
Maar een kleine deel van deze groep komt in een negatieve spiraal: "Deze jongeren hebben bijvoorbeeld negatieve gevoelens en verwonden zich zelf daarom. Daarover voelen ze zich later weer schuldig, raken gestresst en doen het daarom nog een keer."