Binnenland

Nederland heeft de primeur: alle Sprite wordt suikervrij

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPNederland heeft de primeur: alle Sprite wordt suikervrij
RTL

De suikerhoudende variant van Sprite verdwijnt uit de winkel. De suikervrije Sprite Zero heet straks gewoon Sprite. Nederland is het eerste land ter wereld waar dat gebeurt.

Een woordvoerder van Coca-Cola, de frisdrankfabrikant die ook Sprite produceert, zegt dat Nederland zich goed leent voor de primeur omdat het een relatief kleine markt is. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat tussen de twee varianten nauwelijks smaakverschil bestaat. "Deze versie was volgens testen net zo lekker als het origineel."

Invloed op gewicht

In een gewoon blikje Sprite zitten 92 kilocalorieën. Straks zijn dat er nul. De stap past in de strategie van Coca-Cola om het aantal calorieën in zijn producten over de hele linie terug te brengen.

Of de suikervrije Sprite, die wordt gezoet met aspartaam, ook werkelijk beter uitpakt voor de gezondheid, heeft de producent niet onderzocht. "We spreken niet over gezondheid als het gaat over frisdrank. Het gaat vooral over het drinken van iets lekkers." Frisdrank heeft bovendien niet alleen invloed op het gewicht, maar ook op het gebit. Voor de tanden is suikervrije frisdrank niet beter dan suikerhoudende frisdrank.

Coca-Cola verandert niet

Dat betekent niet dat ook het belangrijkste merk, Coca-Cola, straks alleen nog in een suikervrije variant te koop zal zijn, zegt de woordvoerder. "Bij Sprite gold: als het even lekker is, dan kan het." Het recept van Sprite is, sinds het in 1961 in Duitsland werd ontwikkeld, al een paar keer aangepast. Dat van Coca-Cola maar één keer, sinds het ontstaan in 1886. De consument schrok er zo van, dat het vrijwel meteen weer werd teruggedraaid.

'Toenemende druk op frisdrankbedrijven'

Nederland is, zegt voedselwaakhond Foodwatch, 'Europees kampioen' in het drinken van suikerhoudende dranken. Alleen al daardoor zou het aantal patiënten met diabetes type 2 met 1200 per week toenemen. Dat Sprite straks suikervrij is, schrijft de organisatie toe aan de toenemende druk op frisdrankbedrijven. 

Foodwatch pleit voor wettelijke maatregelen om het gebruik van suiker terug te dringen, zoals de zogeheten suikertaks, een belasting op dranken waar suiker inzit. Die werd eind 2015 afgeschoten omdat invoering 'te ingewikkeld' zou zijn. Foodwatch vindt dat het kabinet dat na de verkiezingen wordt gevormd, de suikertaks weer op de agenda moet zetten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Patricia drinkt liters cola per dag: 'Ik doe het al jaren'

Lees meer over
Coca ColaGezondheidFrisdrankSuiker