Binnenland

Minder vogels door landbouwgif: hoe kan dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMinder vogels door landbouwgif: hoe kan dat?
RTL

Er zijn steeds minder vogels in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat dit te maken heeft met landbouwgif. Maar hoe werkt dat precies?

1. Om wat voor landbouwgif gaat het precies?
Het gaat om neonicotinoïden, de meest gebruikte insecticiden ter wereld. Het is een verzamelnaam voor een groep insecticiden, dus bestrijdingsmiddelen. Het middel werd in de jaren ’90 goedgekeurd. Sindsdien wordt het overal ter wereld in de landbouw gebruikt.

2. Hoe werkt het gif?
Het landbouwgif zorgt ervoor dat insecten, die bijvoorbeeld de aardappelen of bloemkolen aanvreten, verlamd raken. De insecten kunnen hier niet tegen en sterven.

ZIE OOK: Landbouwgif blijkt ook voor vogels fataal

3. Waarom hebben vogels hier last van?
Er zijn verschillende soorten vogels die leven van insecten. Zo eten de spreeuw, de boerenzwaluw, de grote lijster, de veldleeuwerik, de ringmus, de geelgors en de gele kwikstaart volop insecten. Doordat de insecten sterven, hebben die vogelsoorten veel minder voedsel. Ook zijn er vermoedens dat vogels zelf door vergiftiging sterven na het eten van vergiftigde insecten. Maar dit moet nog verder worden onderzocht. Verder is uit onderzoek gebleken dat iedere drie jaar de populatie vogels tien procent achteruit gaat in gebieden waar 20 nanogram gif per liter in het oppervlaktewater zit.

4. De bestrijdingsmiddelen worden al gebruikt sinds de jaren ’90, wat is nu precies het probleem?
Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat de gevolgen van de bestrijdingsmiddelen groter zijn dan eerder werd gedacht. De bestrijdingsmiddelen zijn toen ze werden geïntroduceerd wel goedgekeurd maar nu blijkt dat ze meer effecten hebben op de omgeving, onder andere op de vogels die insecten eten.

5. Is dit nu ook gevaarlijk voor mensen?
Tot nu toe is het niet bewezen dat de landbouwgiffen schadelijk zijn voor de mens. Allerlei studies hier over spreken elkaar tegen. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid wil in de toekomst wel voorkomen dat veel landbouwgiffen in het oppervlaktewater terecht komen, dat zou slecht zijn voor andere dieren en planten in de omgeving.