Diplomaten pleegden 85 misdrijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDiplomaten pleegden 85 misdrijven
Diplomaten de fout in

Huiselijk geweld, banden met de drugshandel, winkeldiefstal en wangedrag in het verkeer: buitenlanders met een diplomatieke status hebben zich in Nederland sinds 2010 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De daders ontlopen strafvervolging omdat ze diplomatiek onschendbaar zijn. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het aantal misdragingen van buitenlanders met een diplomatieke status 'veel te veel'. In het RTL Nieuws kondigt hij maatregelen aan. Hij wil dat voortaan alle verkeersboetes worden betaald en dat bij misdrijven vaker wordt overgegaan tot strafrechtelijke vervolging.

De opvallendste bevindingen uit het onderzoek van RTL Nieuws:

Soorten misdrijven:

  • Diplomaten maken zich vooral schuldig aan verkeersmisdrijven. In totaal zijn sinds 2010 42 diplomaten door de politie van de weg gehaald. In tweederde van de gevallen was er alcohol in het spel.
  • In totaal is acht keer melding gemaakt van huiselijk geweld bij diplomatengezinnen.
  • Russische en Chinese diplomaten gingen het vaakst de fout in. Uit beide landen pleegden zes diplomaten een strafbaar feit. Bekijk in het totaaloverzicht welke diplomaten van welk land of organisatie misdrijven plegen.
  • Colombia heeft een diplomaat teruggeroepen nadat was gebleken dat hij banden had met de drugshandel. 
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in 2011 Suriname verzocht een diplomaat terug te roepen die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gewelddadige straatroof en afpersing.

Aanpak Buitenlandse Zaken:

  • In de meeste gevallen (46) stuurt het ministerie van Buitenlandse Zaken een briefje en wijst de ambassade van het betrokken land op de misdragingen van hun diplomaat. In totaal heeft Nederland vier keer aan de ambassade van het thuisland verzocht de immuniteit van een verdachte op te heffen. Negen keer is de ambassadeur op het ministerie ontboden na een strafbaar incident. 
  • 68 ambassades hebben nog onbetaalde verkeersboetes openstaan. Over de eerste tien maanden van 2013 gaat het in totaal om 1163 verkeersboetes die niet zijn betaald. Bekijk welke landen de meeste boetes hebben openstaan.

Internationale organisaties

  • Functionarissen van prestigieuze internationale organisaties die zich bezighouden met recht en vrede in de wereld nemen het zelf niet altijd even nauw met de regels en wetten in Nederland. Medewerkers van het Internationaal Strafhof ICC hebben zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, rijden met een slok op en vandalisme.
  • Een functionaris van de OPCW, de organisatie die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen, is staande gehouden voor openbare dronkenschap en verbaal geweld. 
  • De Europese politieorganisatie Europol heeft nog 24 verkeersboetes openstaan.

In Nederland verblijven in totaal zo’n 20.000 'geprivilegieerden'. Dat zijn mensen die over diplomatieke immuniteit beschikken. Die groep bestaat uit ambassadeurs, ambassademedewerkers, functionarissen en medewerkers van internationale organisaties en hun naaste familieleden.

Nota verbale
Als een diplomaat een strafbaar feit pleegt, stuurt het ministerie van Buitenlandse Zaken in de meeste gevallen een zogeheten 'nota verbale' aan de ambassade of organisatie. Lees hier de vertaling uit het Engels van een dergelijke brief, nadat iemand met diplomatieke immuniteit door de politie was aangehouden omdat hij met drank op achter het stuur zat.