Broer is bang dat ex-coffeeshophouder binnenkort overlijdt in Thaise cel
Het gaat steeds slechter met ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand tot 103 jaar cel is veroordeeld. Zijn broer maakt zich ernstige zorgen. "Ik ben als de dood dat ik binnenkort een berichtje krijg dat hij is overleden."
Broer Frans van Laarhoven bracht vanmiddag samen met tv-presentator Filemon Wesselink 23.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer. Frans wil daarmee opnieuw aandacht vragen voor de uitzichtloze situatie van zijn broer Johan en vrouw Tukta.
Filemon Wesselink brengt 23.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer als steun in de rug voor Johan van Laarhoven. pic.twitter.com/GO826ZwGQe
— Jildou van Opzeeland (@Jilnow) November 15, 2016
Nederland vroeg om Thais onderzoek
De ex-coffeeshophouder uit Tilburg is al vaak in het nieuws geweest. Na het verkopen van zijn coffeeshops, verhuisde hij in 2008 naar Thailand. In 2014 stuurde een Nederlandse ambassademedewerker een brief aan de Thaise autoriteiten waarin werd verteld dat Van Laarhoven zijn geld verdiende met het verkopen van wiet en hasj. Er werd gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven.
De wiethandel wordt in Nederland gedoogd, maar is in Thailand verboden. Na de brief van Nederland werd Van Laarhoven opgepakt en werd hij in november veroordeeld tot 103 jaar cel voor witwassen van geld verkregen uit drugshandel in Nederland.
Tot nu allemaal zinloos
Verschillende politieke partijen riepen het Nederlandse kabinet op om in actie te komen. De ex-coffeeshophouder vroeg zelfs koning Willem-Alexander om te helpen. Tot nu toe is het allemaal zinloos geweest. Van Laarhoven zit nog steeds in de cel. In Thailand betekent dat 15 uur per dag met 50 man op 50 vierkante meter opgesloten zitten. Hoge temperaturen. Slapen op een betonnen vloer. Er is geen bed, geen deken: helemaal niets.
Johan en vrouw Tukta.
Broer Frans heeft het er erg moeilijk mee. Hij weet dat het steeds slechter gaat met Johan. "Hij slaapt al 28 maanden op een betonvloer. Fysiek gaat het slecht met hem. Hij heeft hartproblemen, die alleen maar verergeren. Hij heeft last van zijn galblaas, die verwijderd moet worden."
Komt er nog een volgende brief?
Frans leeft van dag tot dag, of eigenlijk van minuut tot minuut. Het contact met zijn broer verloopt erg lastig. "Schrijven is heel moeizaam. Er zit erg veel vertraging in. Als ik zijn brieven lees, denk ik weleens: de volgende brief komt niet meer."
Frans wil de hoop niet opgegeven. Hij rust niet totdat zijn broer en zijn vrouw terug in Nederland zijn. Justitie in Nederland verdenkt Van Laarhoven van het witwassen van 20 miljoen euro en het vormen van een criminele organisatie. Frans zou het geen probleem vinden als zijn broer in Nederland voor de rechter moet komen. "Als hij al iets misdaan heeft - ik weet dat hij niets misdaan heeft, maar mijn mening is misschien een beetje gekleurd - dan heeft hij dat in Nederland gedaan. Breng hem dan in Nederlander voor de rechter."
Steun van Filemon Wesselink
De broers Van Laarhoven krijgen steun van tv-presentator Filemon Wesselink. Hij maakte als presentator van het tv-programma Spuiten & Slikken meerdere verhalen over het gedoogbeleid in Nederland. Volgens hem is de straf voor de ex-coffeeshophouder het gevolg van ons gedoogbeleid. "Thaise mensen, Thaise rechters en de Thaise regering kennen het gedogen niet. Dus die vragen dan aan iemand in Nederland: 'is het legaal of illegaal?' Dan moeten wij zeggen dat het illegaal is, want gedogen bestaat niet in het buitenland. En daardoor wordt zo'n man, Johan van Laarhoven, gewoon voor meer dan 100 jaar in de cel gezet."
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp nam de handtekeningen vanmiddag in ontvangst. Ook zij neemt het voor Van Laarhoven op. "Het is een rare constructie: iets wordt in Nederland gedoogd, maar je wordt daarvoor in Thailand opgepakt."
Weinig hoop
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reageerde vandaag op vragen van onder meer Bergkamp. Zijn antwoorden bieden de broers weinig hoop. De ex-coffeeshophouder is in Thailand in beroep gegaan tegen zijn straf. "Zolang de rechtsgang in Thailand nog niet geheel is doorlopen, kan nog geen sprake zijn van eventuele overbrenging naar Nederland. Mocht deze situatie zich voordoen, dan zal ik hiervoor vanzelfsprekend aandacht vragen", schreef Koenders. Wanneer het hoger beroep dient, is niet bekend.
Frans kan voorlopig alleen hopen dat de nieuwe koning in Thailand zijn broer gratie verleent of dat het hoger beroep wat oplevert. "Ik vraag me dagelijks af hoe lang hij dit nog kan volhouden. Ik ben als de dood dat ik eerdaags een berichtje krijg dat hij is overleden."
Den Haag en regulering wietteelt
De politieke discussie over de regulering van de wietteelt zat jaren muurvast. Eind september was er ineens een doorbraak in Tweede Kamer. De overheid moet toezicht gaan houden op de teelt van wiet, vindt een nipte meerderheid. In de Eerste Kamer is die meerderheid er nog niet.
Partijen als PvdA, SP, D66 en GroenLinks wilden die regulering al veel langer. Maar omdat onder meer VVD, PVV en de christelijke partijen tegen waren, was er lange tijd geen meerderheid voor. Ex-PVV'ers Bontes/Van Klaveren, die onder de naam VNL meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, lieten echter in september weten dat ze wel voor regulering waren waardoor de nipte meerderheid ontstond.