Binnenland

Strijd voor lot proefdieraapjes: 'Ze verdienen een volwaardig pensioen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Animal RightsStrijd voor lot proefdieraapjes: 'Ze verdienen een volwaardig pensioen'
RTL

Een goed pensioen voor twee resusaapjes. Met dat doel voor ogen biedt de stichting Animal Rights vanmiddag een petitie aan bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. De twee aapjes zijn proefdieren; ze worden gebruikt voor een hersenonderzoek dat in 2017 afloopt.

De universiteit heeft tot en met 2017 een vergunning lopen voor het gebruik van de 'proefaapjes'. Het zijn de laatste twee die de universiteit voor dierproeven gebruikt. Wat er daarna met de aapjes gebeurt, is nog onduidelijk.

"Ze hebben veel ondergaan"

Robert Molenaar, directeur van Animal Rights, wil dat de dieren herplaatst worden binnen een opvang zoals Stichting AAP. "De dieren hebben veel ondergaan: operaties aan de hersenen, verplicht meewerken aan onderzoeken en leven in kale kooien waarin ze weinig kunnen bewegen. Ze verdienen nu een volwaardig pensioen."

Toch is het niet vanzelfsprekend dat de dieren met pensioen worden gestuurd. De apen moeten volgens de regels gezond zijn en het kan voorkomen dat de hersenen verder moeten worden onderzocht. In dat laatste geval moeten de dieren worden gedood.

De Radboud Universiteit kan nog niet aangeven wat er met het duo gaat gebeuren omdat die procedure nog niet is afgerond. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, zegt dat er een reële kans is dat ze herplaatst zullen worden: "Deze apen hoeven niet gedood te worden om de hersenen verder te kunnen onderzoeken. Dat gebeurde bij diverse andere proefapen wel." 

Dieren worden niet zomaar gebruikt

Resusapen worden onder andere gebruikt bij onderzoek naar Alzheimer en Parkinson, maar de universiteit is er terughoudend in. In 2012 hebben ze daar, naast de wetgeving, extra regels over opgesteld. "We overwegen het alleen als er bij het onderzoek een reële kans op een doorbraak bestaat. Als er alternatieven zijn om het onderzoek zonder de proefdieren uit te voeren dan kiezen we natuurlijk altijd voor de alternatieven", zegt Gerritsen. Begin dit jaar kon er bijvoorbeeld een robot worden ingezet bij onderzoek naar de werking van de hersenen.

Een definitieve beslissing over de twee proefapen laat nog even op zich wachten. Het onderzoek is nog niet klaar en de vergunning loopt tot en met 2017. Molenaar is er liever op tijd bij: "De datum is nog niet bekend, dus is het goed dat we nu de petitie aanbieden. Als het nu bij de universiteit onder de aandacht wordt gebracht, hebben we misschien nog invloed op het definitieve besluit."

Lees meer over
Radboud UniversiteitDierenDierenwelzijnNijmegen