Wat is vogelgriep eigenlijk en hoe gevaarlijk is die?
Er werd al voor gevreesd, maar er is nu ook bij een bedrijf in Biddinghuizen (gemeente Dronten) vogelgriep (H5) vastgesteld. Eerder werd de besmettelijke ziekte al bij wilde watervogels aangetroffen. Wat is vogelgriep eigenlijk en hoe gevaarlijk is die?
1. Wat is vogelgriep?
Vogelgriep of 'aviaire influenza' komt in veel verschillende varianten voor. Er bestaan milde, zogenoemde laagpathogene varianten, en gevaarlijke, zeer besmettelijke versies, de hoogpathogene virussen. Als veel vogels tegelijk besmet raken met een gevaarlijke, dodelijke variant, is sprake van vogelpest.
2. Hoe verspreidt het virus zich?
Trekvogels, vooral wilde eenden, dragen milde varianten van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest. Kippen en kalkoenen zijn het gevoeligst voor besmetting. Ook mensen en handeltransporten kunnen het virus verspreiden. Een restje vogelpoep onder je schoenen kan al funest zijn.
3. Kunnen mensen er ook ziek van worden?
Ja. Het vogelgriepvirus kan ook zoogdieren als katten, varkens, tijgers én mensen besmetten, al gebeurt dat niet vaak. Mensen die besmet zijn, merken de vogelgriep als een milde griep. Toch kan het virus ook voor mensen gevaarlijk zijn: in 2003 is een dierenarts overleden aan de gevolgen van vogelgriep, achttien anderen raakten besmet en werden ziek. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De symptomen houden zeker vijf dagen aan.
4. Ook vogelpest in Nederland dus?
Zeker, in Nederland hebben we ook vogelpest gehad, en hoe!
- Zo was 2003 een rampjaar voor de Nederlandse pluimveesector, toen die massaal werd getroffen door de vogelpest (H7N7). In totaal zijn in dat jaar 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd.
- In november 2014 werd voor het laatst een voor dieren dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld op een kippenboerderij in Hekendorp. Later dook de ziekte ook op in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. De griep is toen waarschijnlijk overgebracht door wilde eenden.
- Eind oktober 2016 was er een uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Deurne. Daar ging het om een minder gevaarlijke variant van het type H5N2.
- In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is op vandaag bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.
Meer op rtlnieuws.nl:
Vogelgriep bij bedrijf in Biddinghuizen: 190.000 eenden geruimd