Binnenland

Naamsverandering ministeries zonde van het geld? 'Dat is echt te kort door de bocht'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Naamsverandering ministeries zonde van het geld? 'Dat is echt te kort door de bocht'
RTL

Verbaasde reacties vandaag over de naamswijziging van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar Justitie en Veiligheid. 'Wat een verspilling, zonde van het geld', klinkt de kritiek. Merkendeskundigen vinden dat te kort door de bocht. "Een naam heeft echt veel betekenis."

Met het nieuwe kabinet Rutte III krijgen ook enkele ministeries een nieuwe naam. Een van die nieuwe namen is bijvoorbeeld het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat nu nog Infrastructuur en Milieu heet.

Eén springt er uit: 'Veiligheid en Justitie' wordt na de kabinetswisseling omgedoopt tot 'Justitie en Veiligheid'. Op de Facebookpagina van RTL Nieuws klinkt veel kritiek. Janine Dorrestein schrijft: "Pure verspilling dit'. Wat erg! Als je een echte minister bent dan had je met je vuist op tafel geslagen."

Blijft gissen

Hoeveel die naamswijzigingen van de ministeries gaan kosten, is onduidelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD)  zegt 'niet te weten hoeveel de naamswijziging gaat kosten'. Andere betrokkenen die RTL Nieuws sprak, denken eerder dat het om tonnen dan om miljoenen gaat. 

Aankomend minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft al een belofte gedaan: "Ik beloof dat ik er streng op zal toezien dat het met zo min mogelijk gedoe en kosten gepaard zal gaan", zei hij.

Belangrijk

Volgens Grapperhaus is de naamswijziging belangrijk. Want: "Het is goed dat we benadrukken dat we een rechtsstaat hebben. Dat is justitie. Die rechtsstaat moet mensen ook waarborg geven; en dat is veiligheid. Die volgorde Justitie en Veiligheid snap ik ook heel goed als jurist."

Volgens merkendeskundige Bas Kist heeft Grapperhaus een punt. "Uit onderzoek blijkt dat het eerste woord een veel grotere betekenis heeft, dan de woorden daarna. Als je als overheid justitie het belangrijkste vindt, vind ik deze wijziging echt niet raar. Er gaat echt een boodschap vanuit."

Sommige naamswijzigingen kosten miljoenen weet Kist. "Maar dat zijn eigenlijk altijd wijzigingen van namen van commerciële bedrijven. Het duurste is de marketing en reclame rond zo'n naamswijziging. Ik neem niet aan dat de ministeries dure campagnespotjes gaan maken. Dus ik denk eerder dat het om een paar ton gaat. Maar dan nog moet je je altijd blijven afvragen: Is zoiets het geld en de moeite waard?"

Geen papier weggooien

Directeur communicatie Michael Wissen van Veen heeft geen idee hoeveel de naamswijziging van zijn ministerie gaat kosten: het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat straks  Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heten. "We hebben dit ook net te horen gekregen. Alles waar de naam op staat; moet veranderd worden. Denk aan briefpapier en de mail-adressen die moeten worden aangepast. En de visitekaartjes. We moeten nog inventariseren hoe we dat gaan aanpakken. We hebben daar nog geen beleid voor."

Hij vervolgt: "We gaan in ieder geval niet allerlei papier weggooien. Dat zal een heel raar beeld zijn voor een ministerie dat zich bezighoudt met milieu. Er zal neem ik aan wel een soort overgangsregeling komen. Bovendien doen we tegenwoordig heel veel digitaal. We gebruiken al veel minder papier."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Naamsverandering ministeries kost miljoenen euro's'