Binnenland

Kabinet bouwt stikstoffabriek om Gronings gas te verminderen

Door Bart Reijnen··Aangepast:
© ANPKabinet bouwt stikstoffabriek om Gronings gas te verminderen
RTL

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) geeft opdracht voor de bouw van een nieuwe stikstoffabriek. Daarmee kan Noors of Russisch gas worden aangelengd met stikstof, zodat het te gebruiken is in onze cv-ketels. Jaarlijks hoeft er dan 7 miljard kuub minder aan Gronings gas uit de bodem te worden gehaald.

Dat melden meerdere bronnen aan RTL Z. De bouw van de stikstoffabriek kost 500 miljoen euro. Daarnaast komt het kabinet met nog meer maatregelen om de gasproductie flink terug te schroeven.

Het kabinet zit met een probleem: we pompen ruim 21 miljard kuub gas omhoog in Groningen, maar volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is dat erg onveilig. Om de bevingen in Groningen te stoppen, moet de gasproductie zo snel mogelijk omlaag naar 12 miljard kuub, en eigenlijk daarna door naar helemaal nul, zo luidde het dwingende advies.

Vier scenario's

Minister Wiebes gaf aan dat advies te willen opvolgen, eind maart zou hij met zijn maatregelen komen. Donderdag bespreekt het kabinet die maatregelen in de ministerraad.

Het kabinet heeft vier scenario’s laten onderzoeken. Dan gaat het over hoeveel gas er minder wordt opgepompt (naar 12 miljard kuub of helemaal naar 0?) en binnen hoeveel jaar. Die keuze volgt nog, maar volgens ingewijden komt in alle vier de varianten de nieuwe stikstoffabriek voor.

Hoe werkt een stikstoffabriek?

Je zou zeggen: gas is gas. Maar zo werkt het niet. Gronings gas is een ander goedje dan buitenlands gas. Gronings gas bevat veel meer stikstof dan bijvoorbeeld Noors of Russisch gas. Al onze cv-ketels en gasfornuizen werken van oudsher alleen op het Groningse gas. Je kunt dus niet zomaar buitenlands gas door de leidingen jagen. Dat kan alleen als je het buitenlandse gas aanlengt met extra stikstof: daarna lijkt het opeens wél op Gronings gas. Om die stikstof te maken (je haalt het uit de lucht), hebben we kostbare stikstoffabrieken nodig. 

Nu staan er al drie van die fabrieken in Nederland. In Ommen, Wieringermeer en in Zuidbroek. Die laatste wordt uitgebreid, zodat er meer gas voor de Nederlandse markt kan worden omgezet. De bouw duurt drie jaar en met de extra capaciteit kan Nederland miljarden kuubs meer gas importeren dan nu.

Ofwel: we hoeven dan ook 7 miljard kuub gas minder in Groningen op te pompen. Waarmee het verlaagde Groningse productieplafond van 12 miljard kuub in zicht komt.

Op de agenda

De bouw van de extra stikstoffabriek stond al eerder op de agenda, maar de vorige minister, Henk Kamp, vond de investering uiteindelijk toch niet nodig. Wiebes denkt daar nu dus anders over.

Volgens de bronnen komt Wiebes met nog meer maatregelen. Zo werd afgelopen september een groot, nieuw gasveld ontdekt boven Schiermonnikoog. Dat is een meevaller, die misschien al binnen een paar jaar veel Gronings gas kan schelen. Bovendien wordt gekeken of bestaande gasopslagen beter benut kunnen worden.

Het idee is om ze in de zomer vol te pompen en het gas in de winter er weer uit te halen. Dat gebeurt nu ook al, maar dat kan waarschijnlijk efficiënter. Wiebes stuurde eerder ook al een brief aan tweehonderd industriële grootverbruikers. Die moeten omschakelen van laagcalorisch Gronings gas naar hoogcalorisch (vooral buitenlands) gas.

Lees meer over
Eric WiebesGasunieGaswinning