Kabinet heeft geen idee hoeveel banen keus Unilever oplevert
Het kabinet weet niet hoeveel banen de keuze van Unilever voor Rotterdam als plek voor zijn enige hoofdkantoor oplevert. Om bedrijven als Unilever naar Nederland te lokken en de werkgelegenheid die dat zou opleveren, wordt de dividendbelasting afgeschaft.
Het afschaffen van de belasting kost Nederland 1,4 miljard euro per jaar en is omstreden omdat onduidelijk is wat het nu precies oplevert. Uit memo's over het onderwerp, die het kabinet eigenlijk niet vrij wilde geven, bleek dat ambtenaren adviseerden om de dividendbelasting niet af te schaffen: het was een 'slecht idee', waar de 'burger voor betaalt'.
Of de komst van Unilever banen oplevert, is in ieder geval niet bekend bij het kabinet. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in antwoord op Kamervragen van Bart Snels van GroenLinks.
"Het kabinet heeft geen direct zicht op het personeelsbeleid van Unilever. Alleen daarom al kan het kabinet het directe en indirecte werkgelegenheidseffect van de beslissing van Unilever om het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen niet kwantificeren", schrijft Snel.
Misschien tientallen banen erbij
Een opvallende uitspraak van de staatssecretaris. Toen Unilever de keus voor Rotterdam in maart bekendmaakte zei Unilever dat dit nauwelijks banen oplevert in Nederland.
Voor de 7300 werknemers in Londen, waar een hoofdkantoor verdwijnt, verandert er niets en ook de 3100 banen in Nederland blijven bestaan, zei Unilever toen. Financieel directeur Graeme Pitkethly voegde daaraan toe dat er hooguit enkele tientallen banen naar Rotterdam komen als gevolg van de keus.
Geen bewijs voor indirecte werkgelegenheid
Snel wijst er verder op dat het afschaffen van de dividendbelasting onderdeel is van een pakket aan fiscale maatregelen, met onder andere als doel 'een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat voor reële bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid en investeringen in Nederland'.
Premier Mark Rutte zei na het besluit van Unilever nog dat hij hoopt dat het werkgelegenheid oplevert. Bijvoorbeeld op het gebied van juridisch en financieel advies. Maar daar is tot nu toe ook nog geen bewijs voor gezien door het kabinet.
Nauwe banden
Het kabinet heeft nauwe banden met Unilever. Rutte werkte jarenlang als manager voor het bedrijf. En in aanloop naar het besluit de dividendbelasting af te schaffen werd er uitgebreid gesproken met Unilever-ceo Paul Polman.
Toch zijn de banden blijkbaar niet goed genoeg om aan Unilever te vragen hoeveel banen de keus voor Rotterdam oplevert. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verwijst op vragen van RTL Z naar de tekst van de Kamerbrief. "Meer kan ik er niet over zeggen."
Lees ook: 'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten
Lees ook: Memo's kraken afschaffing dividendbelasting: 'Slecht idee, burger betaalt'