Binnenland

Avicii na maand nog niet begraven: 'Het lijkt simpel, inladen en gaan. Zo is het niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPAvicii na maand nog niet begraven: 'Het lijkt simpel, inladen en gaan. Zo is het niet'
RTL

Als iemand in het buitenland overlijdt, duurt het soms weken voordat die in het thuisland begraven kan worden. Waarom duurt het zo lang en waarom is het soms zo duur?

Op 20 april overleed de wereldberoemde dj Avicii in de Omaanse hoofdstad Masqat. Een maand later is hij nog steeds niet begraven in zijn thuisland Zweden. En dat komt niet doordat hij een bekendheid was. Waarom duurt het zo lang en hoe lang kun je zo’n lichaam eigenlijk bewaren? We zochten uit wat het terughalen van een overleden geliefde met zich meebrengt.

Balsemen

Hoe lang het duurt voor een overleden persoon vervoerd wordt, verschilt per land. Ook is het afhankelijk van hoe de persoon om het leven is gekomen. Dat vertelt Nicolet van de Kieft. Zij werkt bij Van der Heden, een bedrijf dat gespecialiseerd is in repatriëring van overleden personen.

"Normaliter wordt het lichaam gebalsemd om het ontbindingsproces te vertragen", vertelt Van de Kieft. Dat balsemen gebeurt in de meeste landen. Koelen kan ook, dat doen ze onder andere in Duitsland en België. 

Miniatuurvoorbeeld


Twee Boeing 737's van Scandinavian Airlines op het vliegveld van Stockholm in Zweden. (Foto: EPA)

Als het lichaam per vliegtuig vervoerd wordt, is balseming meestal verplicht. Er zijn wel enkele luchtvaartmaatschappijen die ontheffing verlenen op basis van geloofsovertuiging.

Als gekozen wordt voor balseming, dan is dat niet geschikt voor een hele lange periode, zegt Van de Kieft. "Het wordt geen mummie, het is niet voor de eeuwigheid."

Het balsemen is dus speciaal voor de duur van het repatriëren. Dat kan meestal na een paar werkdagen. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld door feestdagen. 

Vrijgeven

"Binnen Europa komt het bijna nooit voor dat het weken duurt. Met uitzondering van Engeland, daar zijn ze vreselijk traag. Andere landen zijn redelijk snel met vrijgeven. Soms duurt het een week, als sprake is van een ongeval bijvoorbeeld."

Bij dj Avicii duurde het opvallend lang. Dat komt doordat hier - vermoedelijk - sprake is geweest van een niet-natuurlijke dood, waarschijnlijk zelfdoding. Daar moeten lokale instanties eerst onderzoek naar doen. "Dat kost tijd, zeker in dat soort landen", zegt Van de Kieft.

Thumbnail


Dj Avicii stierf op 28-jarige leeftijd. Foto: Getty 

Autopsie

Zo moet onder andere autopsie op het lichaam plaatsvinden. Dat betekent vervolgens nogal wat voor het lichaam. Organen en aderen kunnen beschadigd raken. Dat maakt balsemen een stuk lastiger. 

Bovendien duurt repatriëren vanuit het Midden-Oosten altijd al een stuk langer. "Daarnaast is het daar nu ramadan, instanties werken dan ook een tandje minder." 

ZIE OOK: Tweede lijkschouwing: Avicii geen slachtoffer van misdrijf

Nabestaanden kunnen dus behoorlijk pech hebben. "Het is allemaal van zoveel factoren afhankelijk. Het lijkt heel simpel, inladen en gaan. Maar zo is het niet. Je moet de procedures volgen. Zonder de juiste documenten komt een lichaam het land niet uit."

Zo moeten vervoerders zich houden aan meerdere internationale overeenkomsten over lijkentransport. In zo'n overeenkomst of verdrag staan technische vereisten over het lijkomhulsel, zoals de dikte van de lijkenkist. En er moeten dus de juiste documenten beschikbaar zijn gesteld: er moet een zogeheten 'laissez-passer' worden getoond. Een laissez-passer is een tijdelijk reisdocument, afgegeven door een vertegenwoordiging van een land.

Kosten en vervoer

In het geval van Avicii zal geld niet het probleem zijn, maar voor normale mensen kan het vervoer van een overleden persoon aardig in de papieren lopen, zeker als je niet verzekerd bent. Het kost tussen de 3000 en 5000 euro. 

Als het vervoer via de lucht plaatsvindt, dan wordt de kist overigens 'gewoon' geplaatst in het ruim van een passagierstoestel. In het gedeelte waar ook de andere cargo zit. Dat wordt elders afgehandeld. Passagiers krijgen daar niks van mee.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
AviciiDood