Binnenland

Leden Coöperatie Laatste Wil: 'zelfmoordpoeder' moet legaal worden

Door RTL Nieuws / Martin van Norel··Aangepast:
© ThinkstockLeden Coöperatie Laatste Wil: 'zelfmoordpoeder' moet legaal worden
RTL

Het 'zelfmoordpoeder' waarmee mensen hun leven kunnen beëindigen, moet beschikbaar blijven en legaal verkrijgbaar worden. Dat is de grote wens van de leden van Coöperatie Laatste Wil (CLW). Nu is het verspreiden van dat middel om het te gebruiken voor zelfdoding strafbaar.

De Coöperatie Laatste Wil is opgericht voor mensen die zonder bemoeienis van een ander op een humane manier een eind aan hun leven willen maken. De coöperatie heeft zo'n 23.000 leden en komt vandaag samen in de Jaarbeurs in Utrecht voor een grote vergadering.  

Uit onderzoek onder de leden blijkt dat het merendeel van hen wil dat het zelfmoordpoeder beschikbaar wordt en vindt dat het legaal verkrijgbaar moet zijn. Met dat poeder kunnen mensen zonder bemoeienis van een arts uit het leven stappen. Sommige leden willen zelf een proefproces uitlokken in de hoop daarmee verspreiding van het middel mogelijk te maken. Nu is het verboden om het poeder in te slaan of informatie over het middel te geven met als doel het te gebruiken voor zelfdoding. 

Ximena

Er ontstond eerder dit jaar ophef over het poeder nadat de zelfmoord van de 19-jarige Ximena Knol naar buiten was gekomen. De vrouw pleegde zelfmoord met een dergelijk poeder dat tot dan toe vrij te verkrijgen was in Nederland. De jonge vrouw kon makkelijk aan het middel komen doordat ze zei dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. 

'Ik wil mijn dood in eigen hand hebben'

De leden van de coöperatie Laatste Wil blijven strijdbaar.

Toen de coöperatie besloot om via zogenoemde 'inkoopgroepen' het middel voor haar leden beschikbaar te maken, greep het Openbaar Ministerie in. Het helpen met zelfdoding is strafbaar, zegt het Openbaar Ministerie. Het OM dreigde de coöperatie te vervolgen als een criminele organisatie als ze door zouden gaan met hun activiteiten. 

Proefproces

Het bestuur besloot daarom te stoppen met de inkoopgroepen en zich vooral te richten op andere mogelijkheden om het middel beschikbaar te maken. 

Een aantal leden is teleurgesteld in de houding van het bestuur. Ze willen dat het bestuur er alles aan doet om het middel beschikbaar te stellen. Desnoods door een proefproces uit te lokken. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
Lees meer over
DoodEuthanasieZelfdodingGezondheidNederland