Binnenland

Moet ik mijn kind laten inenten? Dit moet je weten over meningokokken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMoet ik mijn kind laten inenten? Dit moet je weten over meningokokken
RTL

Nederland stevent af op een recordaantal besmettingen met een meningokokbacterie. Hoeveel zorgen moeten mensen zich nu maken? Arie van der Ende, onderzoeker van het referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

​Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. In Nederland komt de ziekte regelmatig voor. Bij besmetting met meningokokken kunnen kinderen of volwassenen in korte tijd, in slechts enkele uren, heel erg ziek worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking (ook nekkramp genoemd) krijgen. Het kan dodelijk zijn.

Hoe dodelijk?

Dat varieert en is afhankelijk van de variant van meningokokken. Zo is er de B-variant, die de laatste jaren steeds minder vaak voorkomt in Nederland. Daar is sinds 2015 ook een vaccin voor. Dat vaccin zit niet in een vaccinatieprogramma. Bij navraag kan je als je het zelf betaald, wel krijgen. De huisarts moet je daarvoor een recept geven.

Daarnaast heb je ook nog de meningokokkenvarianten A, C, W en Y. Vooral de W-variant komt de laatste tijd steeds vaker voor. Die variant is ook dodelijker. De sterfte onder die patienten is 15 procent. Ter vergelijking: onder B-variant is dat 5 procent.

Vandaag bleek uit cijfers van het RIVM dat Nederland afstevent op een recordaantal besmettingen met de meningokokbacterie type W. Er zijn dit jaar al 57 mensen op de intensive care beland en 11 mensen aan de ziekte overleden.

Laura's zoontje (2) stierf door meningokokken

Miniatuurvoorbeeld

Toen Laura's zoontje Mace vorig jaar een beetje rillerig was en moest overgeven, dacht ze in eerste instantie aan een buikgriep. Een paar uur later bleek dat hij meningokokken had. "Hij heeft nog drie weken voor zijn leven gevochten."

Lees hier het hele interview

Wat is er aan te doen?

Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen van 14 maanden oud sinds 2002 een vaccinatie tegen meningokokken C. Sinds deze maand worden kinderen van 14 maanden gevaccineerd met het combinatievaccin voor de varianten A, C, W en Y.

Vanaf oktober worden kinderen van rond de 14 jaar ook gevaccineerd met het combinatievaccin.

Waarom juist kinderen van 14 jaar inenten?

Het aantal dragers van de meningokokkenbacterie neemt in die leeftijdsgroep snel toe. 15 tot 20 procent van de kinderen van die leeftijd dragen die bacteriën. Niet elke drager krijgt de ziekte. Het aantal dragers neemt juist in die groep toe omdat ze elkaar veel zien op die leeftijd. Ze 'besmetten' elkaar vanwege de vele sociale activiteiten die ze op die leeftijd hebben. "Ze gaan naar de kroeg, drinken samen, roken samen en zoenen met elkaar", zegt Arie van der Ende, onderzoeker van het referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis.

Door die groep in te enten proberen ze ook de verspreiding onder de rest van de bevolking te voorkomen. Deze jongeren worden persoonlijk uitgenodigd. Het inenten zal op centrale punten gebeuren. "Als je bent ingeënt tegen deze variant, is de kans nihil dat je het toch krijgt."

Hoeveel zorgen moet ik me maken over mijn kinderen of mijzelf?

"De kans dat je meningokokken oploopt en ziek wordt, is heel gering. Het aantal kinderen dat dit jaar ziek werd, is minder dan tien. De kans dat een kind tussen de 14 maanden en 14 jaar ziek wordt van meningokokken is nihil. Het zijn vooral mensen van 45 jaar en ouder die ziek worden. Daarom wordt ook begonnen met het inenten van 14-jarigen, om ook die groep te beschermen."

Wat als ik een ouder kind heb dat ik toch wil laten inenten of als ik mezelf wil laten inenten?

"Dat kan best. Dan moet je via de huisarts een recept halen bij de apotheek. Je moet het dan wel zelf betalen."