Gezondheid

Tekort Marokkaanse stamceldonoren: 'Het is vaak de laatste kans op overleven'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Eigen fotoTekort Marokkaanse stamceldonoren: 'Het is vaak de laatste kans op overleven'
RTL

Er is een groot tekort aan stamceldonoren van mensen met een Marokkaanse afkomst. Daarom start vandaag een campagne om Marokkaanse-Nederlanders op te roepen donor te worden. "Er is vaak onduidelijkheid of het wel mag van het geloof. Maar als je iemands leven redt, dan help je volgens de islam de hele mensheid."

Een stamceltransplantatie is voor mensen met leukemie of lymfeklierkanker vaak de laatste kans op overleven. De kans dat een willekeurige donor met een patiënt matcht is heel klein: minder dan 1 op de 50.000. Bij Marokkaanse-Nederlanders is die kans zelfs nog kleiner, zegt Ali Lahdidioui, arts en voorzitter van de Associatie Marokkaanse Artsen Nederland.

Zelfde afkomst? Grotere kans op match

Te vaak moeten artsen tegen patiënten van onder andere Marokkaanse afkomst zeggen dat er voor hen helaas geen geschikte donor te vinden is in de stamceldonorbank. Daarom is de organisatie voor stamceldonatie, Stichting Matchis, een campagne gestart om Marokkaanse Nederlanders op te roepen stamceldonor te worden

"We merken dat als er een stamceldonor gevonden moet worden van Marokkaanse afkomst, die heel moeilijk te vinden is", zegt Bert Elberste van Stichting Matchis. "We zoeken iemand met dezelfde afkomst, want dan is de kans op een goede match het grootst."

Mag het wel van het geloof?

"Wij merken dat het vooral een kwestie is van onbekendheid", vertelt Elberste. "Omdat we goed geluisterd hebben naar mensen uit die doelgroep, weten we dat als mensen erover lezen of horen al snel de vraag is: mag het wel van het geloof?"

Dat beaamt Lahdidioui. "Stamceltransplantatie wordt vaak in een adem genoemd met orgaantransplantatie. En hoewel stamceldonatie volgens de islam mag, zijn er veel meer criteria verbonden aan orgaandonatie." Om die onduidelijkheid weg te nemen, is aan de campagne ook een imam verbonden. 

Volgens die imam en Lahdidioui is de islam positief over stamceldonatie. "Binnen de islam word je aangespoord goed te doen voor een ander", zegt Lahdidioui. "Als je iemands leven redt, dan help je volgens het geloof de hele mensheid."

Onduidelijkheid

Volgens Lahdidioui moet vooral de onduidelijkheid over het onderwerp worden weggenomen. "Veel mensen denken dat als ze zich opgeven als donor, ze meteen stamcellen moeten afstaan", zegt Lahdidioui. "Dat klopt niet. Als je je aanmeldt, krijg je een vragenlijst en een wattenstaafje om wangslijm af te nemen. Die informatie komt dan in de internationale databank terecht."

Als er een match is, wordt er contact opgenomen om te kijken of je nog steeds achter je keuze voor donatie staat. Pas als dat zo is, kunnen er stamcellen worden getransplanteerd.

En over die ingreep bestaat ook een hoop onduidelijkheid volgens Lahdidioui. "Er wordt gedacht dat stamcellen afnemen een hele zware procedure is, maar met de huidige technieken valt het heel erg mee: het kost maar een dag in het ziekenhuis."

Bekijk hieronder hoe stamceldonatie in zijn werk gaat: 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
StamceldonatieStamcelMarokkoNederland