Gezin

Kraamverzorgers klagen over hun werk: 'Zorg voor baby's in de knel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKraamverzorgers klagen over hun werk: 'Zorg voor baby's in de knel'
RTL

Kraamverzorgers in Nederland kampen met beroerde arbeidsomstandigheden. Ze maken lange dagen, mogen zich vaak niet ziek melden en kunnen geen vakantiedagen opnemen. Als gevolg daarvan komt de zorg voor vrouwen en baby's in de knel.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Uit de enquête onder bijna 1000 kraamverzorgenden blijkt onder meer dat ze gemiddeld 50 procent meer uren werken dan waarvoor ze worden betaald. Ze hebben geen vaste dag vrij, kunnen geen vakantiedagen opnemen en zich niet ziek melden. 

'Onthutsend beeld'

Volgens NBvK-voorzitter Siska de Rijke schetsen de reacties een 'onthutsend beeld van de kraamzorgsector'. "Uit alles blijkt dat de werkgevers de problematiek in de Nederlandse kraamzorg niet de baas zijn. Het ligt niet aan de stijging van het aantal geboortes, want dat is stabiel. Het komt ook niet door de zomerdrukte. Het gaat om een structureel probleem."

Door de slechte arbeidsomstandigheden vindt er een leegloop in de kraamzorg plaats, stelt de NBvK, en daardoor komt de zorg voor kraamvrouwen en baby's in de knel. "Van alle kraamverzorgenden geeft 19 procent aan te verwachten binnen nu en vijf jaar de sector te verlaten", zegt De Rijke in een toelichting op de site. "De instroom is maar 14 procent."

'Blockchainbaby' Billie krijgt bijzondere kraamzorg:

De administratieve lasten voor kraamverzorgers worden met blockchain verlaagd.

Drukke zomermaanden

Eerder deze week werd al bekend dat er in het Groene Hart en Brabant in de zomermaanden een tekort aan kraamzorg zal zijn. Door personeeltekort, meer geboortes en de zomervakantie lopen vrouwen daar het risico minder uren kraamzorg te krijgen. "We kunnen ze dan bijvoorbeeld maar maximaal drie uur zorg per dag bieden", zei directeur IVT kraamzorg Marjon Plasman tegen omroep Brabant

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
KindZwangerschapKraamzorgGezinNederland