'Niet politie, maar psycholoog moet slachtoffers van loverboy horen'
Er doen minder slachtoffers van seksuele uitbuiting aangifte bij de politie dan eerder. Om daar iets aan te doen, moet het slachtoffers makkelijker gemaakt worden om aangifte te doen.
Dat staat in het rapport 'Aangifte doe je niet' van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. Voor het onderzoek werden onder meer interviews gedaan met slachtoffers, hulpverleners, politie en justitie. Volgens het centrum moet er iets veranderen, zodat mensenhandel en seksuele uitbuiting beter aangepakt kan worden.
Naar schatting worden jaarlijk 1320 Nederlandse, minderjarige meisjes seksueel uitgebuit. 89 procent van die groep blijft buiten beeld. Exacte cijfers ontbreken, maar uit de praktijk blijkt dat van de 11 procent die in beeld komt, maar een gering aantal aangifte doet.
Definitie mensenhandel
Er zijn verschillende redenen waarom slachtoffers van seksuele uitbuiting geen aangifte doen. Eén van de redenen is dat slachtoffers zich heel vaak geen slachtoffer voelen. Ze denken dat het hun eigen schuld is dat ze hebben moeten doen wat ze moesten doen. Dat komt vaak door manipulatie door de mensenhandelaar.
Om daar iets aan toen moet de definitie van mensenhandel volgens de onderzoekers duidelijker worden en makkelijker te begrijpen. Als dat vervolgens via bijvoorbeeld campagnes wordt verspreid, zullen slachtoffers het eerder herkennen en eerder een aangifte overwegen.
Bang
Een ander probleem is dat veel slachtoffers bang zijn. Ook dat komt vaak door manipulatie van de mensenhandelaar. Die kan dreigen met vergelding. Bijvoorbeeld door het slachtoffer of familie ervan fysiek iets aan te doen, of te chanteren door te dreigen met het publiceren van beelden.
Om die angst weg te nemen moet per slachtoffer bekeken worden welke angsten er zijn en hoe die weggenomen kunnen worden. Je kunt volgens de onderzoekers denken aan iemand die het slachtoffer begeleidt of aan een app die ze in geval van nood kunnen gebruiken om hulp in te schakelen.
Psycholoog
Als laatste oorzaak komt uit het onderzoek het strafproces zelf naar voren. Vaak hebben slachtoffers er geen vertrouwen in dat de dader zwaar genoeg gestraft wordt en vinden ze de verhoren door de politie te belastend, omdat ze achter zich willen laten wat ze hebben meegemaakt.
De onderzoekers vinden dat het proces minder belastend moet worden voor slachtoffers. Ze pleiten er onder meer voor een proef te doen waarbij het horen van het slachtoffer niet wordt gedaan door de politie, maar door een forensisch psycholoog. Die kan beter omgaan met trauma's van slachtoffers. In het buitenland gebeurt dat al.
Zonder aangifte
Los van de maatregelen die in het rapport staan om de aangiftebereidheid te vergroten, kan de politie volgens de onderzoekers ook vaker een onderzoek starten zonder aangifte. Voor mensenhandel is een aangifte niet per se nodig. Maar zonder verklaringen van slachtoffers is het volgens het onderzoek wel moeilijker een zaak rond te krijgen.
De politie heeft inmiddels toegezegd in elk geval een proef te gaan doen met een forensisch psycholoog.
Meer op rtlnieuws.nl:
Ex-loverboyslachtoffer Eva (25) slaat terug: 'Wat ik weet, leer je niet uit een boekje'