Binnenland

Gedeeltelijk boerkaverbod gaat er komen: 'Wie heeft last van deze vrouwen?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGedeeltelijk boerkaverbod gaat er komen: 'Wie heeft last van deze vrouwen?'
RTL

Na de Tweede Kamer gaat ook de Eerste Kamer akkoord met een gedeeltelijk boerkaverbod. Dat betekent dat gezichtsbedekkende kleding wordt verboden in de zorg, het onderwijs en onderwijsgebouwen.

Volgende week is pas de officiële stemming, maar vandaag al blijkt een meerderheid van de Eerste Kamer achter een boerkaverbod te staan. "Pijnlijk voor de 130 vrouwen in ons land die het aangaat", vindt advocaat Famile Arslan. Ze noemt het ook 'symboolpolitiek'. 

"Ongelooflijk! Laat mensen toch dragen wat ze willen", zegt Arslan tegen RTL Nieuws. Ze noemt het boerkaverbod een grote teleurstelling. De in Turkije geboren advocaat kent veel vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen en heeft ook vrouwen met boerka's in rechtszaken bijgestaan. "Wie heeft er nu last van deze vrouwen? We zijn al jaren aan het praten over de kleding van nog geen 130 vrouwen in dit land."

Boete van 400 euro

Twee jaar geleden stemde de Tweede Kamer al voor een gedeeltelijk verbod. Het verbod gaat gelden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Een algeheel verbod komt er niet. Vrouwen die zich er niet aan houden kunnen een boete van 400 euro krijgen.

"Een idiote boete. Hoe ga je dat handhaven?", reageert Arslan. De advocate droeg tijdens haar jeugd in zuidoost-Turkije gezichtsbedekkende kleding. "Net als mijn moeder en tante. Het is daar heel normaal." Ook haar buurvrouw in Nederland draagt een boerka. "Niet omdat ze raar is of omdat ze IS aanhangt. Het is een traditie. Vergelijkbaar met klederdracht."

Thumbnail
Vrouwen met gezichtsbedekking in de Tweede Kamer, twee jaar geleden.

Bang en onzeker

Volgens de advocaat zijn veel boerka- of nikabdraagsters in Nederland bang en onzeker door het wetsvoorstel. "Mijn buurvrouw vroeg me gisteren of ze nog wel de straat op mocht met haar boerka. Het is een oude vrouw, ze draagt al haar hele leven gezichtsbedekking."

Arslan begrijpt dat mensen moeite hebben met boerka's. "Het is afstandelijk en misschien wel eng om te zien, en lastig communiceren. En kinderen zien vrouwen als een soort spook. Maar aan de andere kant: iemand die vol tattoos zit, is ook beangstigend. Maar dan nog moet dat kunnen. Laat mensen, en laat deze vrouwen. Ze doen niemand pijn."

Arslan ziet liever dat de politiek zich druk maakt om 'belangrijkere zaken.' "Er zijn zoveel andere grote problemen die bestreden moeten worden bestreden. Armoede, seksueel geweld, achterstand van vrouwen. Steek daar je aandacht in als politiek."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nikabdraagster Karin: 'In een vrij land moet je een boerka kunnen dragen'

Lees meer over
Eerste KamerVrouwWetgevingBoerka