Binnenland

Zo gaat de controle op de slacht van 15 miljoen varkens per jaar in Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZo gaat de controle op de slacht van 15 miljoen varkens per jaar in Nederland
RTL

Er is veel mis bij enkele slachthuizen in Nederland. Uit voorbeelden uit rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat dieren zwaar te lijden hebben.

ZIE OOK: Ernstige misstanden in Nederlandse slachthuizen

1. Hoeveel slachthuizen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er 209 erkende slachthuizen. Het gaat om 179 roodvleesslachthuizen. Hier worden runderen, varkens, schapen, geiten en paarden geslacht. Er zijn 21 grote slachthuizen. Daar komt het meeste vlees vandaan dat in de supermarkt en bij de slagers ligt. Daarnaast zijn er 30 pluimveeslachterijen. Hier worden kippen, eenden en ander gevogelte geslacht. 

2. Hoeveel dieren worden er jaarlijks in Nederland geslacht?

  • Varkens: 15.200.000
  • Runderen: 2.100.000
  • Schapen: 500.000

3. Wie houdt er toezicht op de roodvleesslachthuizen?

Dat doen de inspecteurs van de NVWA. Dat zijn in totaal tussen de 150 en 170 dierenartsen die toezien op het dierenwelzijn in slachthuizen.

In de 21 grote slachthuizen loopt er permanent een inspecteur van de NVWA rond. In de kleine slachthuizen wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd.

Miniatuurvoorbeeld


Kreupel varken in Belgisch slachthuis. (beeld: Animal Rights)

4. Waar wordt bij dierenwelzijn op gecontroleerd?

Allereerst wordt er gekeken hoe de dieren met vrachtwagens aankomen bij het slachthuis. Zieke, kreupele en gewonde dieren mogen niet worden aangevoerd. Als die dieren er wel tussen zitten worden ze apart gezet, afgemaakt en gaan naar het destructiebedrijf waar ze worden vernietigd.

Verder zijn er regels voor hoe de dieren in de stallen worden ondergebracht en verzorgd. Tot slot controleren de inspecteurs of de slacht netjes verloopt. Zijn de dieren goed verdoofd en buiten bewustzijn voordat ze worden doodgestoken. En is het dier ook daadwerkelijk dood voordat de verdere slacht begint.

5. Wat doet een inspecteur als hij ziet als het fout gaat en dieren pijn lijden?

Het slachthuis is er verantwoordelijk voor dat de dieren netjes en zonder onnodige pijn dood worden gemaakt. Als dat niet gebeurt, grijpt de NVWA-dierenarts in als hij dat ziet.

Het slachthuis krijgt niet bij de eerste overtreding al een boete opgelegd. Eerst worden er waarschuwingen uitgedeeld, blijkt uit het nalevingsprotocol van de NVWA. Bij een derde overtreding binnen tien steekproeven wordt een bestuurlijke boete opgelegd.

6. Hoe hoog zijn de boetes?

Dat hangt af van de ernst van de overtreding en of het slachthuis vaker in de fout is gegaan (recidive). De boetebedragen lopen uiteen van 500 tot 10.000 euro.

  • 500 euro voor een lichte overtreding.
  • 1500 euro voor een ('normale') overtreding.
  • 2500 euro voor een ernstige overtreding.
  • 5000 euro bij een overtreding met ernstige gevolgen of recidive.
  • 10.000 euro bij een overtreding met ernstige gevolgen of recidive.

7. Er hangen toch camera's in de slachthuizen? 

De overheid heeft met de grote slachthuizen afgesproken dat ze camera's gaan ophangen.

Uit deze slachthuizen komt 90 procent van al ons vlees. De beelden blijven in het bezit van het slachthuis. De NVWA kan het slachthuis vragen om beelden terug te zien. De camera's zijn gericht op de cruciale fases van het slachten van de dieren.

Dit gaat er mis in slachthuizen:

Verslaggever Maaike Kempes vertelt over de misstanden in Nederlandse slachthuizen.


Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
NVWASlachthuizen