Gezin

Kinderen in tehuizen jarenlang gedwongen kalmeringsmiddelen te slikken

Door RTL Nieuws / Koen de Regt··Aangepast:
© RTL NieuwsKinderen in tehuizen jarenlang gedwongen kalmeringsmiddelen te slikken
RTL

Kinderen in Nederlandse kindertehuizen zijn jarenlang gedwongen kalmeringsmiddelen en antidepressiva te slikken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waaronder gesprekken met vijf oud-bewoners van het meisjesinternaat Maria Regina in Stevensbeek.

In de jaren 70 kregen zij daar middelen als valium en seresta toegediend. Ook in andere tehuizen zou dit praktijk zijn geweest, erkent de commissie die onderzoek doet naar geweld in de jeugdzorg.

Moeilijk opvoedbare meisjes

Het internaat in het Brabantse Stevensbeek was een opvanghuis voor moeilijk opvoedbare meisjes, vaak uit gebroken gezinnen. Ze werden daar geplaatst door de overheid, soms nadat de rechter de ouders uit de ouderlijke macht had ontzet. Een voormalig medewerker van het tehuis bevestigt tegenover RTL Nieuws dat kinderen vaak zware kalmeringsmiddelen kregen. Hiermee zou pas eind jaren 70 zijn gestopt.

Getekend voor het leven. Zij kregen kalmeringsmiddel in kindertehuis

De oud-bewoners van Maria Regina zijn boos over hoe ze destijds behandeld zijn. En willen excuses van de overheid. Want die plaatste hen in die instelling.

De kinderen in het internaat moesten, bij wijze van therapie, werken in de wasserette. Ze gingen niet naar school omdat ze waren vrijgesteld van leerplicht. Els Dijks zat van haar 13de tot haar 16de in Maria Regina. "Als we wakker werden, lagen er pilletjes op de bordjes. We gingen eten, daarna gingen we naar de wasserette, maar dan stond ik half-slapend de lakens te vouwen. Ik werd er echt heel duf van. Het waren in mijn ogen gewoon slaappillen."

'Je was verplicht ze in te nemen'

Ook Sylvia Brochard zat in de jaren 70 drie jaar lang in het tehuis in Stevensbeek. "Ik weet niet waarvoor ik ze kreeg en wie ze voorschreef, maar je kreeg ze gewoon en je was gewoon verplicht dat in te nemen. Als je in de isoleercel zat, kreeg je wel meer middelen om je rustig te houden."

Andere vrouwen die in dezelfde periode in het tehuis hebben gewoond, vertellen dezelfde verhalen. Ze spreken over hun tijd daar als een 'hel'  en een 'verschrikkelijke periode'. Een aantal van hen is op latere leeftijd verslaafd geraakt aan heroïne, valium of cocaïne. Hoewel ze het niet kunnen bewijzen, vermoeden ze een verband tussen hun verslavingen en het feit dat ze op jonge leeftijd kalmeringsmiddelen moesten innemen.

Jeugdpsychiaters geschokt

Volgens de commissie-De Winter, die onderzoek doet naar geweld in de jeugdzorg, was Maria Regina niet de enige plek waar kinderen kalmeringsmiddelen kregen. "Ik kan geen aantallen noemen", zegt commissievoorzitter Micha de Winter. "Daar doen we ook nog onderzoek naar, maar de verhalen die u noemt uit die bepaalde instelling zijn in ieder geval niet de enige."

Kinder- en jeugdpsychiaters zijn geschokt over de gedwongen medicatie van jonge kinderen met dit soort middelen. Het feit dat het gebeurde in de jaren 70, toen over medicatie anders werd gedacht, vinden ze geen excuus. "Wat ik hier zie, is toch een stapje verder", zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren. "Het was ook destijds niet de bedoeling om mensen duf te maken, te drogeren en ze tegelijkertijd te dwingen om te werken. Dat kan gewoon niet. Dat is geen goede medische praktijk."

Excuses geëist

De oud-bewoners van Maria Regina zijn boos over hoe ze zijn behandeld. Ze eisen excuses van de overheid en willen meer weten over hun periode daar. Sylvia Brochard: "Ik wil mijn rapport doorlezen. En inderdaad: waarvoor ook die pillen? Waarom moesten we werken? Waarom hoefden we niet naar school? Daar wil ik antwoord op."

Lees meer over
Bureau JeugdzorgRaad voor de KinderbeschermingKindermishandelingStevensbeek