Hiv-preventiepil straks vergoed: 'Stap in de goede richting'
Mannen die seks hebben met mannen kunnen het middel PrEP gebruiken om hiv te voorkomen. Tot nu toe was er geen enkele vergoeding voor het middel, dat ongeveer 50 euro per maand kost. Vanaf volgend jaar wordt PrEP deels vergoed door de overheid.
Ieder jaar lopen in Nederland ruim duizend mensen een hiv-besmetting op. Vooral homoseksuele mannen worden getroffen. "Het is een stap in de goede richting", zegt Sebastiaan Verboeket over de plannen van minister Bruno Bruins om het middel goedkoper beschikbaar te maken. Hij is arts en onderzoeker en neemt zelf al jaren PrEP.
Kleine bijdrage
Gebruikers van PrEP gaan straks hoogstens 25 procent van de kosten van het middel betalen. Dat komt neer op 12 euro per maand. Een stuk minder dan de 50 euro dat het middel eerst kostte.
"Het is heel mooi dat de pillen straks voor een meer acceptabel bedrag beschikbaar zijn en dat een grotere groep het dan kan gebruiken", zegt Verboeket, "maar de echte implementatie van het programma moet ik nog even afwachten."
Proef
Het is de bedoeling dat PrEP straks in een vijfjarige proef wordt verstrekt door vijf tot zeven GGD's, verspreid over het land. De GGD vraagt gebruikers zich maandelijks te laten begeleiden, zodat het verloop van de proef kan worden gevolgd. De arts kan dan bijvoorbeeld in de gaten houden of de gebruiker het medicijn wel trouw neemt.
Ongeveer 6500 mannen zullen gebruikmaken van PrEP, verwacht minister Bruno Bruins. Het middel kan 250 infecties per jaar schelen. Na vijf jaar kijkt het kabinet of de proef is geslaagd en een vervolg verdient, laat minister Bruno Bruins weten.
Vergoed PrEP
De homogemeenschap en een groep betrokken artsen dringen al lange tijd aan op het vergoeden van PrEP. De Gezondheidsraad, die de minister adviseert over het basispakket, is het met hen eens en raadde de minister in maart aan om het middel voor seksueel actieve homo's te vergoeden.
Tegenstanders van het vergoeden wijzen op het feit dat mensen zich ook met condooms tegen hiv kunnen beschermen. De samenleving zou daarom ook niet moeten opdraaien voor de kosten. Bruins wijst er echter op dat het voor de hele samenleving belangrijk is dat hiv zich niet verder verspreid, omdat ook anderen dan minder gevaar lopen. Bovendien scheelt het volgens hem dure behandelingen die nodig zijn na een besmetting.
Wat is PrEP?
- PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.
- PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat je een medicijn inneemt voor je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker.
- PrEP bestaat uit 1 pil, Truvada. Hierin zitten 2 geneesmiddelen, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil.
- Als je PrEP gebruikt, slik je in principe 1 pil per dag, altijd op hetzelfde tijdstip. Voor mensen die niet regelmatig risico lopen op een hiv-infectie kan PrEP ook alleen rond seks gebruikt worden. Je moet dan wel al van te voren een pil nemen.
- Uit studies blijkt dat mensen voor 90% en meer beschermd zijn tegen hiv als ze hun pillen iedere dag rond dezelfde tijd innemen. Als je dat niet doet biedt PrEP minder bescherming.
(Bron: GGD Amsterdam)
Anne kreeg hiv toen ze zestien was
Er rust een enorm taboe op hiv, ook al kun je er tegenwoordig normaal mee leven. Anne Hamers heeft last van dit taboe. Ze kreeg op haar zestiende van haar eerste vriendje hiv.
Meer op rtlnieuws.nl: