Binnenland

Laat je tuin profiteren van de regen: 'Maak dakgoten schoon en laat onkruid staan'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyImagesLaat je tuin profiteren van de regen: 'Maak dakgoten schoon en laat onkruid staan'
RTL

Na de hittegolf van de afgelopen dagen is daar dan eindelijk de regen. Het water is een zegen voor de tuin, maar hoe profiteer je daar nu het beste van? "Maak eerst de goten schoon", adviseert tuinman Lodewijk Hoekstra.

Want in die regengoten liggen vaak bladeren die zorgen voor opstoppingen. "Na een enorme bui overstromen de goten."

Zelf heeft Hoekstra de regenpijp afgezaagd en laat hij het water direct van het dak zijn tuin in lopen. Daarnaast heeft Hoekstra een kuil gegraven en daardoor een plek gecreëerd waar het water wordt opgevangen. Zo kan het op een natuurlijke manier infiltreren in zijn tuin. Hij adviseert ook anderen een kuil te maken waar het water langzaam in de grond wegtrekt.

Water opvangen

Zo'n grote 'kuil' noemen ze ook wel een wadi en wordt vaak toegepast in openbare ruimte of in grotere tuinen. "Bij kleinere tuinen is dit geen optie, maar dan kun je eenvoudig het regenwater over je terras richting een strook met planten laten lopen. Daar kan het water makkelijk in de bodem zakken."

Door het regenwater op te vangen en bijvoorbeeld te gebruiken voor beregening, zorg je ook voor ontlasting van het riool. Doordat er minder piekbelasting is, zal deze minder snel overstromen. Het water kan ook opgevangen worden in een ouderwetse regenton. "Dan kun je je planten ook de dagen na de bui water geven zonder dat je kraanwater verspilt."

Netheidscomplex

​Je kunt ook werken met een infiltratiekrat waar het water wordt verzameld via een putje om dan vervolgens in de bodem te zakken. "Maar borders met groen is altijd beter. Zelfs groene daken vangen vijftig procent van het regenwater op." 

De meeste tuinen bestaan volgens Hoekstra tegenwoordig uit dode materialen als hout, plastic en kunstgras. "Mensen hebben last van een 'netheidscomplex'. Ze zien de tuin als een verlengstuk van de woonkamer en willen de tuin zo schoon mogelijk maken. Elk onkruid wordt bestreden, terwijl het voor de tuin beter zou zijn de blaadjes te laten liggen."

Beter ecosysteem

"Je kunt een tuin beter zien als een ecosysteem en het op een natuurlijke manier onderhouden", zegt Hoekstra. "Want de takken en blaadjes houden niet alleen vocht vast, ze zijn ook goed voor de biodiversiteit en de insecten. Schimmels, bacteriën en beestjes zorgen voor een levendige bodem. Hierdoor kan de grond het vocht beter vasthouden en worden planten weerbaarder en sterker."

​Tuinen die voor zestig procent uit groen bestaan en veertig procent verharding, zijn 'klimaatproof'. Helemaal als je regenwater afkoppelt en opvangt.

'Een boom doet net zoveel als tien airco’s bij elkaar'

En nog een tip voor de volgende (warme) zomer: plant in het voor- of najaar een boom in je tuin. "Een boom doet net zoveel als tien airco’s bij elkaar."

Onder zo’n natuurlijke parasol is het in de zomer vijf tot tien graden koeler. "Een boom zorgt niet alleen voor verkoeling, de plek onder de boom wordt minder snel warm en de wortels houden ook nog vocht vast.

Tips van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra bij een kurkdroge tuin:

Meer op rtlnieuws.nl:
Wel of niet sproeien in de zon? Zo krijg je het mooiste gazon bij 30 graden

Lees meer over
TuinierenEigen Huis & Tuin Lekker LevenHittegolf