Nederlander overlijdt door steek hoornaar in Frankrijk: moeten we extra oppassen?
Het is een horrorscenario. Je bent lekker op vakantie in het buitenland, maar wordt gestoken door een hoornaar en komt te overlijden. Het overkwam deze week een 59-jarige Nederlander in Frankrijk. Hoe gevaarlijk is het insect en moeten we op vakantie extra oppassen?
Het overlijden van de Nederlander is heel naar, maar we hoeven er niet door in paniek te raken, drukt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen ons op het hart. "Hoornaars komen ook in Nederland voor, maar zijn niet gevaarlijker dan gewone wespen. Ook door een wespensteek kunnen mensen overlijden, maar dat komt alleen in uiterste gevallen voor."
Agressief
Van Vliet vermoedt dat het slachtoffer in de buurt van een nest is gekomen, waarna de beesten agressief zijn geworden. De hoornaar is namelijk veel minder agressief dan de gewone wesp en de Duitse wesp die wij kennen, zegt hij. Ze komen ook minder op zoetigheid af dan wespen.
Wel doet een steek van een hoornaar meer pijn. "Het gif geeft een intense reactie én de angel is langer, waardoor het dieper kan steken. Het gif kan dan eerder in de bloedbaan terechtkomen."
Hyperventileren
"Het belangrijkste is om niet in paniek te raken", zegt de bioloog. Dat is volgens hem vaak de angstreactie na een steek, waardoor sommige mensen gaan hyperventileren en zelfs flauwvallen. "Blijf rustig en zuig het gif uit met je mond. En spuug het uit. In de meeste gevallen kan de steek even pijnlijk zijn, maar dat gaat over."
Bovendien kan een steek van een wesp of een hoornaar alleen in uiterste gevallen dodelijk zijn als iemand allergisch is. Is dat het geval, bel dan direct 112, adviseert hij. "Ga niet met zo iemand lopen zeulen naar een ziekenhuis, maar zorg dat je op een bereikbare plek voor de ambulance bent. "Het kan namelijk, in extreme gevallen, minutenwerk zijn."
Paniek
Als er een wesp in je buurt zit, ga dan geen paniekerige bewegingen maken, adviseert Van Vliet. "Dan raken ze extra geïrriteerd. Rustige armbewegingen willen wel vaak helpen."
Volgens Van Vliet zijn we juist nu in een vervelende periode waarin wespen op zoetigheid afgaan en op terrassen af gaan. "Daardoor kunnen ze volhardend worden, helemaal als ze weten dat er iets te halen valt."
Droogte
Bovendien verwelken bloemen door de droogte. Van Vliet vermoedt daarom dat de wespen nu meer overlast gaan geven dan normaal, omdat er minder bloemen zijn. Waar ze eerder nog konden kiezen tussen bloemen of 'onze' zoetigheid, hebben ze nu minder keus. "Ze zijn daardoor meer aangetrokken door zoetigheid."
Een simpele tip is het afdekken van je drankje met een bierviltje. En wil je een wespenval ophangen? Doe dat dan niet op je terras, zegt Van Vliet. "Dan weten ze dat er zoetigheid is en blijven ze alsnog komen."
Uit onderzoek blijkt verder dat etherische oliën afwerend kunnen zijn, zoals water met citroen en kruidnagel. "Maar dan moet er wel een hoge concentratie zijn, anders werkt het onvoldoende", zegt Van Vliet.
Meer op rtlnieuws.nl: