Janina liet haar naam veranderen, maar zo makkelijk gaat dat niet
Haar ouders gaven haar bij de burgerlijke stand aan als Natascha. Een prima naam, zou je denken. Maar de herinneringen die aan die naam kleven, waren te heftig om elke dag te dragen. En daarom heet Natascha nu Janina. En zij is niet de enige die haar naam liet wijzigen.
Uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak blijkt dat de laatste jaren meer mensen kiezen voor een andere naam. Voor Janina (36) was er geen enkele twijfel. Haar naam moest en zou veranderd worden. Vooral om af te komen van het leven dat Natascha had geleid. "Ik heb een hele nare jeugd gehad, veel te veel meegemaakt. Ik ben in verschillende gezinnen opgevoed en deels in internaten opgegroeid."
ZIE OOK: Steeds meer mensen balen van hun voornaam en laten die veranderen
Toen ze elf jaar oud was, hoorde ze dat je in Nederland je voornaam kan laten veranderen. "Dat heeft me toen echt op de been gehouden. Ik wist: er komt een dag dat ik dit achter me kan laten."
Op het moment dat Janina 18 jaar werd, nam ze direct een advocaat in de hand, iets wat bij naamsveranderingen altijd moet. "Toen werd het spannend. Eerst moest ik bewijzen bij de advocaat dat ik echt een zware periode had gehad. Dat mijn naam veranderen voor mij zou helpen. Daarna ging het verzoek naar de rechter." Mensen kunnen dan een periode bezwaar maken tegen het verzoek. "Ik was bang dat mijn ouders dat zouden doen. Het duurde uiteindelijk drie maanden tot de rechter het goedkeurde."
'Een stukje therapie'
Gelukkig maar, want hierdoor kon Janina afstand nemen van 'haar oude ik'. "Ik zie Natascha en Janina echt als twee verschillende mensen. Dit is een stukje therapie geweest voor mij."
Dit kost het om je naam te veranderen:
Om je naam te wijzigen moet je de advocaat, de griffiekosten en het aanpassen van je naam op je rijbewijs, paspoort of andere documenten betalen. Dat kost voor een voornaam ongeveer 800 euro, zegt advocaat Jamal el Hannouche, gespecialiseerd in namenrecht.
Veel mensen denken dat je per letter moet betalen. Dat is niet waar.
Dat je je naam aanpast omdat je er zulke negatieve herinneringen aan hebt, gebeurt niet vaak, zegt Erwin Wijman. Hij is aangesloten bij het Netwerk Naamkunde van het Meertens Instituut. Een reden die Wijman vaker hoort, is dat mensen uniek willen zijn. "Mensen willen zich individualiseren, een eigen persoonlijkheid en lichaam maken. Dat zie je ook door botox en tattoos. Maar nu ook steeds vaker door hun voornaam. Jex met drie x'en bijvoorbeeld: uniek."
'Jihad' wilde naam veranderen
Dat er steeds meer mensen hun naam willen veranderen, komt ook door 'nieuwkomers', weet advocaat Jamal el Hannouche. Met zijn advocatenkantoor is hij gespecialiseerd in het namenrecht. "Zo heb ik pas een man gehad die 'Jihad' heette. Een Arabische naam, die niet negatief is. Maar in de Westerse wereld wordt daar toch anders naar gekeken. Hij werd er vaak op aangesproken of uit de rij gehaald op het vliegveld."
El Hannouche heeft ook mensen geholpen die hun 'niet-Hollandse' naam wilden veranderen, omdat ze werden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. "Ze beseften dat hun buitenlandse naam negatieve effecten had. Dat ze niet werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek door hun naam. Iemand veranderde zijn naam toen in Benjamin. Een islamitische naam, die ook in Nederland vaak voorkomt."
Niet mooi? Accepteer het!
De rechter bepaalt uiteindelijk of de argumenten zwaarwegend genoeg zijn. El Hannouche: "Mensen die zeggen dat ze hun naam gewoon niet mooi vinden, die help ik niet. Die hebben geen schijn van kans. Daar moet je dan maar mee dealen."
Meer op rtlnieuws.nl: