Zomertijd, wintertijd: ook bij de grootste klokkenwinkel zijn ze er klaar mee
Dick Broekhuis kan de klok erop gelijk zetten: op 28 otober komen weer tientallen klanten naar zijn winkel om hun horloges een uur vooruit te zetten. Want het verzetten van de klok is voor veel mensen best ingewikkeld, en het gaat ook best vaak mis. "Bij mechanische klokken zit er een slagwerk in. Als je niet uitkijkt, draai je de boel zo kapot."
Vandaag werd bekend dat de Europese Commissie zo snel mogelijk een eind wil aan het verzetten van de klok in Europa. Wat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker betreft gaat Europa leven volgens de huidige zomertijd. "De mensen willen het, wij doen het", zei hij.
De Luxemburger baseert zich op een enquête onder miljoenen Europeanen. Een meerderheid van 80 procent blijkt voor afschaffing te zijn, meldden Duitse media eerder deze week.
Gooit z'n eigen glazen in
Ook Dick Broekhuis, juwelier in Steenbergen, is voorstander van één tijd. Afschaffen dus, dat verzetten van de klok. Al gooit hij dan wel een beetje zijn eigen glazen in, want het levert ieder jaar klandizie op: eigenaren van een mechanische klok of horloge die de mist in gaan.
"Van de overgang van de wintertijd naar de zomertijd kan er weinig misgaan, dan zet je de klok gewoon een uur verder", zegt Broekhuis. "Maar naar de wintertijd is het ingewikkelder. Er zijn dan altijd weer mensen die denken: 'Oh, ik draai de wijzers een uur terug'. Maar dan gaat het dus mis en druk je het slagwerk kapot. Zo'n fout maak je één keer, en daarna nooit meer." Klokkenmakers zijn meestal ruim een uur bezig met de reparatie.
Broekhuis ziet ook iedere keer de oudere klanten met hun horloge in de hand de winkel binnenkomen. "Dan weet ik hoe laat het is. Dan moeten wij als personeel handmatig de tijd verzetten." De meer dan 3000 horloges en 1500 mechanische klokken in de winkel hoeven niet te worden verzet. "Die staan stil, op 10:08 uur. Dan hebben alle uurwerken namelijk een glimlach!"
'Het heeft wel wat, twee keer per jaar de klok verzetten'
Je hebt grofweg drie groepen: de mensen die willen dat het bij het oude blijft, mensen die willen dat zomertijd de standaardtijd wordt en mensen die het gewoon bij de wintertijd willen houden - de officiële standaardtijd.
1. Zo houden: 'Wat een zielig gezeik'
Een hoop mensen vinden het prima als het zo blijft. Dan is het in de zomer 's avonds langer licht, en in de winter niet te lang donker 's ochtends. "In de zomer mooi lang licht buiten, Ik hou ervan", schrijft Jessica op Facebook. "Het heeft wel wat, twee keer per jaar de klok verzetten", zegt ook Roosje. En Tom zegt: "Man man man... wat een zielig gezeik weer... Laat 't gewoon zoals het is."
2. Altijd zomertijd: 'Heerlijk, in de zomer lekker lang licht'
Hier is commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voorstander van. Veel zijn het met hem eens. Zoals Martijn: "Om 's zomers niet al om 03:30 in het volle licht te zitten zou ik de wintertijd afschaffen en niet de zomertijd." Nee, liever 's avonds langer licht, dankzij deze zomertijd. "In de zomer lekker lang licht, heerlijk is dat", zegt Danielle.
3. Altijd wintertijd: 'Zomertijd is de grootste onzin!'
Voorstanders van de wintertijd zijn vooral tegenstanders van de zomertijd. Want als de zomertijd opeens de standaardtijd wordt, dan zorgt dat voor 'idioot lange donkere ochtenden', reageert Chris op Twitter. Weeramateur Jannes Wiersema zegt het zo: "In de winter tot 10.00 uur 's ochtends donker en koud. Ook de land- en tuinbouw zit hier volgens mij niet op te wachten en veel andere sectoren die buiten werken. Gewoon de wintertijd aanhouden het hele jaar."
En die wintertijd is ook nog eens de échte tijd. Gemma zegt het op Facebook zo: "Wintertijd is de ECHTE TIJD. Zomertijd is de grootste onzin! Kinderen en dieren totaal van slag. Zelf ook altijd last van zomertijd. Ochtendmensen hebben daar daar geen last van maar avondmensen des te meer."
Zomertijd: hier doen we het voor
Klok vooruit, klok achteruit. Waarom doen we onszelf dit aan?
Meer op rtlnieuws.nl: