Eeuw lang ondenkbaar

Vrouwen mogen voor het eerst mee op onderzeeër marine

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVrouwen mogen voor het eerst mee op onderzeeër marine
RTL

Vrouwen aan boord van een Nederlandse onderzeeër: het was ruim een eeuw lang niet denkbaar. Te veel gedoe, zo dicht op elkaar met hun mannelijke collega's. Dat gaat nu veranderen.

De onderzeebootdienst is het laatste legeronderdeel van Defensie dat vrouwen weerde. De bemanning van een onderzeeër zit noodgedwongen voortdurend op elkaars lip en privacy is er nauwelijks. Daarom was het handiger als vrouwen niet meegingen op de duikboot.

Nu wordt dat taboe doorbroken, want de marine keurt een vrouwelijke officier, twee onderofficieren en een matroos om begin volgend jaar toe te treden tot de bemanning van de Zr. Ms. Zeeleeuw. 

'Gordijntje hier en daar'

Er worden geen aparte ruimtes ingericht voor de vrouwen op de duikboot.  Andere marines, die al eerder vrouwen op de onderzeeboot introduceerden, deden dat wel, maar dat pakte verkeerd uit. De vrouwen klaagden dat ze een status aparte kregen en de teamgeest aan boord daaronder leed. Daarom kiest Nederland daar niet voor.

Ze willen niet anders behandeld worden dan hun mannelijke collega's. Ze moeten het nu doen met 'een gordijn hier en daar', zo laat Defensie weten. Ook moet de bemanning zich wat netter kleden dan vaak gebeurt als er op de boot alleen mannen aanwezig zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Commandant Herman de Groot van de Onderzeedienst zei dat het 'hoog tijd' was dat vrouwen nu mee mogen. "De marine zou zichzelf in de vingers snijden als ze de helft van de beroepsbevolking uit zouden sluiten. En je bemanning wordt gewoon beter met een zo breed mogelijke inbreng."

Lees meer over
Ministerie van DefensieKoninklijke MarineVrouwenemancipatie