Kilometers lang spoor

Grapperhaus: 'Dumpen drugsafval schandalig en gevaarlijk'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPGrapperhaus: 'Dumpen drugsafval schandalig en gevaarlijk'
RTL

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt het dumpen van drugsafval in woonwijken, zoals recent gebeurde in Nijmegen en Eindhoven, 'schandalig, maar ook gevaarlijk'.

Hij zegt meer geld en mankracht toe om deze praktijken aan te pakken. "We zetten er enorm op in, met opsporing, met politie. En we gaan er nog meer geld aan besteden, want dit moet uit de wereld."

De laatste jaren nam het aantal dumplocaties in Nederland toe. In 2010 waren er 25 geregistreerde dumplocaties. Vorig jaar werden 206 dumplocaties geregistreerd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De minister zegt dat criminelen hiervoor stromannen inhuren. "Ze huren mensen in om dit soort klussen voor ze op te knappen. Mensen die vaak helemaal geen benul hebben over hoe en wat."

9 kilometer vloeistof

Een aantal straten in de twee gemeenten Nijmegen en Heumen werd vanmorgen afgesloten, nadat bleek dat over een afstand van 9 kilometer vloeistof gelekt was uit een busje waarin drugsafval zat. De vloeistof bestond volgens de gemeente Heumen uit een mengsel van zuur en oplosmiddelen. Bij aanraking kan de vloeistof brandwonden veroorzaken. Inademing is niet schadelijk.

Het spoor van drugsafval is inmiddels opgeruimd. Alle straten zijn weer schoon en toegankelijk voor verkeer.

Kilometerslang spoor leidt naar busje vol drugsafval
Lees ook

Kilometerslang spoor leidt naar busje vol drugsafval

Het drugsafval is volgens de minister het gevolg van de productie en de handel van synthetische drugs. "Ik wil echt dat we nu prioriteit gaan geven aan de bestrijding daarvan. Dit is echt van een chemische samenstelling waar mensen gevaar voor de gezondheid bij kunnen oplopen."

Explosiegevaar

Grapperhaus constateert dat misdaadorganisaties steeds brutaler worden. "Je ziet dat ze steeds minder voor bepaalde dingen terugdeinzen en gewoon de rotzooi op straat zetten en in brand steken, met allerlei explosiegevaar."

De minister belooft de criminelen harder aan te pakken "We zetten er enorm op in, met opsporing, met politie. En we gaan er nog meer geld aan besteden, want dit moet uit de wereld." Ook vraagt hij oplettendheid van mensen. "Het zou goed zijn dat als ze iets signaleren, ze ons ook weten te vinden. De politie erbij durven te halen."

Grapperhaus gaat bekijken of burgers die gedupeerd raken door illegale dumpingen nog beter gecompenseerd kunnen worden voor schade.