Legalisering drugs

Waarom het wel/geen goed plan is om xtc te legaliseren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWaarom het wel/geen goed plan is om xtc te legaliseren
RTL

Als het aan de Nijmeegse arts Kees Kramers ligt, wordt xtc gelegaliseerd. Dit leidt volgens hem tot minder criminaliteit, minder lozing van chemisch drugsafval en tot minder risicovol drugsgebruik. "Ik heb liever dat mijn studerende kinderen af en toe een xtc-pil nemen dan dat ze dagelijks drinken."

Dat zegt hij in De Gelderlander. Volgens de arts en hoogleraar van het Radboud vormt alcohol een veel groter probleem. "Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen", zegt hij in de krant. "Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk."

Geen verslavende werking

Daarnaast heeft xtc geen verslavende werking en kan de criminaliteit en afvallozing die bij xtc komt kijken, worden opgelost door legalisering zegt Kramers. En de hoogleraar staat hierin niet alleen. D66 pleit al langer voor legalisering van xtc en wilde eerder dat het dragen van maximaal drie pillen onbestraft zou blijven. Een partij als het CDA voelt hier juist weinig voor. Wat zijn de voors en tegens als het om legalisering van drugs gaat?

1. Gezondheid

"Het is een nieuwigheid dat er nu ook vanuit de medische hoek opmerkingen over legalisering worden gemaakt", zegt Ton Nabben, die onderzoek doet naar drugsgebruik aan de UvA. Hij staat  positief ten opzichte van het pleidooi van Kramers. "De argumenten die hij voor legalisering noemt, zijn niet emotioneel. Uit alle literatuur blijkt dat alcohol schadelijker is dan xtc."

Het verschil tussen xtc en alcohol is dat de mensen xtc vaak maar een klein gedeelte van hun leven blijven gebruiken. "Het zijn vooral twintigers en dertigers die af en toe een pilletje slikken, alcohol wordt voornamelijk een leven lang gebruikt", zegt Nabben. "De langetermijneffecten van alcohol op de hersenen zijn ook veel groter. Inmiddels is xtc al een jaar of 30 op de markt en er zijn geen indicaties dat het met de eerste generatie-gebruikers slecht gaat."

Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar het gebruik van drugs, loopt niet direct warm voor de ideeën van Kramers. "Allereerst is het lastig een vergelijking tussen alcohol en drugs te trekken, zoals Kramers doet", zegt wetenschappelijk medewerker Eva Ehrlich. "Als je een keer in je leven een pil slikt, is dat natuurlijk minder gevaarlijk dan dagelijks drinken. Maar waar ligt het kantelpunt? Het is moeilijk te zeggen wanneer xtc-gebruik gevaarlijker of minder gevaarlijk wordt dan drinken."

Een van de punten die Kramers maakt, is dat xtc minder verslavend is dan alcohol. "Dat is inderdaad zo, zegt Ehrlich, maar dat is niet het enige risico dat xtc met zich meebrengt. Bij een pilletje treden namelijk wel meer acute risico's op. Aan één glas alcohol is nog nooit iemand overleden, aan één pil wel. En dan gaat het niet alleen om vervuilde pillen. Door xtc kun je oververhit raken of kun je bijvoorbeeld watervergiftiging oplopen."

Het is de vraag of legalisering de risico's van xtc-gebruik verminderen, aldus de onderzoekster. "Nu kun je pillen ook al laten testen, zodat je precies weet wat erin zit en zodoende rekening kunt houden met de dosering. Maar dat betekent niet dat het gebruik van een geteste pil zonder gevaar is."

2. Criminaliteit

Criminoloog Nabben schaart zich ook achter Kramers als hij kijkt naar het effect dat legalisering op drugscriminaliteit zal hebben. "Criminaliteit is gebaat bij illegaliteit. Als het strafbaar blijft, worden de hoogste winsten met drugs behaald. Als je het legaliseert, breng je de criminaliteit echt een slag toe, want xtc is op cannabis na de populairste drug. Maar natuurlijk zal de criminaliteit zich dan wel naar andere gebieden verplaatsen."

Ehrlich van het Trimbos-instituut vreest dat het legaliseren van xtc de drempel voor het gebruik ervan wegneemt. "Nu weet niet iedereen hoe je aan xtc kunt komen, dat verandert natuurlijk als je de pillen in een winkel kunt kopen. Daarnaast kan men, doordat het legaal is, ten onrechte denken dat het gebruik ervan niet gevaarlijk is."

De Nijmeegse arts Kramers laat aan RTL Nieuws weten dat hij zich iets kan voorstellen bij het argument dat Ehrlich noemt. "Ik kan niet goed overzien in hoeverre deze drempel daadwerkelijk het gebruik beperkt", zegt hij. "Er zijn wel voorbeelden van legalisering van cannabis in het buitenland die niet gelijk tot toename van gebruik hebben geleid. Aan de andere kant blijft dit voor legalisering van xtc in Nederland onzeker en weet je dit pas achteraf. Ik kan me voorstellen dat je daarom twee keer nadenkt voordat je daadwerkelijk tot legalisatie overgaat."

3. Afvallozing

Een groot probleem dat bij de productie van drugs komt kijken, is het chemisch afval dat daardoor ontstaat. Dat afval wordt door criminelen geregeld gedumpt in de natuur en afgelopen week zelfs in een woonwijk midden in Nijmegen. Met alle gezondheids- en milieugevolgen van dien. Als xtc gelegaliseerd wordt, hoeft het afval ook niet meer illegaal gedumpt te worden.

"Maar als we reëel zijn, is de kans klein dat legalisering van xtc er ook echt komt, omdat we met internationale regelgeving te makken hebben", zegt criminoloog Nabben. Om een oplossing voor het afvalprobleem te bieden, pleit hij voor afvalpunten waar chemisch afval gedeponeerd kan worden. "Dat is natuurlijk een beetje pragmatisch, maar er worden hoe dan ook drugs geproduceerd. Dus willen we dat het in de natuur gedumpt wordt? Of nemen we ons verlies en creëren we plekken waar het naartoe gebracht kan worden?"

Zo verminder je de risico's van xtc-gebruik:

Een veilig gebruik van xtc bestaat niet, zegt verslavingszorginstelling Jellinek, maar je kunt de risico's van gebruik wel verminderen. Dat doe je zo:

  • Alleen gebruiken als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
  • Voor en na gebruik goed uitrusten
  • Voor en na gebruik gezond eten. Vooral veel anti-oxidanten en vitamines.
  • Wees je bewust van de risico's van oververhitting. Dus genoeg drinken (maximaal 1 glas water of fris per uur), af en toe rust en afkoeling zoeken en geen warme kleding en hoofddeksels dragen.
  • Wees je bewust van de risico's op hersenschade en let goed op de dosering. Hoe hoger de dosis en de lichaamstemperatuur, hoe groter het risico op hersenschade.
  • Gebruik niet te vaak, alleen bij speciale gelegenheden. In elk geval niet vaker dan eens in de 6 tot 8 weken. Voor volwassenen geldt dat de dosis niet hoger mag zijn dan 1 tot 1,5 mg per kg lichaamsgewicht.
  • Weet dat bij herhaald gebruik het bewustzijnsveranderende effect niet meer optreedt (tolerantie). Als iemand meer gebruikt omdat hij/zij het effect niet meer voelt, is hij/zij aan xtc gewend geraakt en is de periode tussen het slikken te kort.
  • Laat je pillen testen bij bijvoorbeeld de GGD of Jellinek
  • Gebruik xtc niet in combinatie met andere middelen
Partydrug 'xtc-light' minder gebruikt na waarschuwing en verbod
Lees ook

Partydrug 'xtc-light' minder gebruikt na waarschuwing en verbod