Onzichtbare eitjes

Irritante fruitvliegjes niet uit te roeien: 'Vrouwtje kan honderden eitjes leggen'

·Aangepast:
© iStockIrritante fruitvliegjes niet uit te roeien: 'Vrouwtje kan honderden eitjes leggen'
RTL

Normaal zijn fruitvliegjes allang verdwenen rond deze tijd van het jaar, maar door het warme weer dartelen ze nog steeds rond de fruitschaal. "Een vrouwtjesvlieg kan honderden, soms wel duizend eitjes leggen."

Normaal gesproken hebben mensen in de zomer last van fruitvliegjes, maar ook nu vliegen ze nog rond in de keuken. Wat je ook probeert, ze blijven altijd maar terugkomen. "Er zijn niet meer fruitvliegjes dan anders, ze vallen nu alleen extra op omdat ze zo laat in het seizoen nog leven", zegt entomoloog John Smit van EIS Kenniscentrum insecten tegen RTL Nieuws. "Omdat de temperatuur lang hoog blijft, blijven ze maar eitjes leggen."

Honderden eitjes

En hoe warmer het is, hoe sneller ze zich voortplanten. "De fruitvliegen worden aangetrokken door alcoholgeuren op overrijp fruit of open flessen wijn en bier of een restje sinaasappelsap in een pak. Op onbeschadigd fruit zitten ze niet. Ze komen pas als er een zachte plek op zit."

"Hebben ze eenmaal een goede plek gevonden, dan kan een vrouwtjesvlieg wel honderden, soms wel duizend eitjes leggen", zegt Smit. Die kun je niet zien met het blote oog. "Na negen dagen zijn de larven uitgegroeid tot een volwassen fruitvlieg."

Overleeft een spin de stofzuigerzak? 'Het zijn taaie beesten'
Lees ook

Overleeft een spin de stofzuigerzak? 'Het zijn taaie beesten'

Makkelijk te kweken

Normale vliegen zitten op kadavers en poep. Fruitvliegjes niet, die komen alleen af op alcohol. Ze zijn dus redelijk schoon. Ook voor die onzichtbare eitjes hoef je niet bang te zijn. "Die eitjes in het fruit kunnen geen kwaad." Helemaal niet als je het fruit wast en de schil er vanaf haalt.

Omdat de vliegjes zich zo snel voortplanten, zijn ze hartstikke handig voor genetisch onderzoek. "Ze zijn makkelijk te kweken en hebben een korte generatieduur. Ziektes als Alzheimer of andere vormen van dementie zijn zo goed te testen. Voor een volgende generatie mensen moet je langer wachten."

Moeilijk uitroeien

De beestjes zijn moeilijk uit te roeien. Ze leven een paar weken en leggen elke dag nieuwe eitjes. "Pas als het kouder en natter wordt, verdwijnen ze vanzelf", zegt Smit. Tot die tijd kun je ze uit de keuken weren door een valletje te maken van een kleine petfles. "Daar snijd je de top vanaf en die zet je andersom in de fles. Doe er een beetje wijnazijn in of water met wat gist en suiker. Die geeft een alcoholgeur af waar de vliegjes op af komen."

Opzuigen met de stofzuiger kan trouwens ook. "Ze zijn erg kwetsbaar, dat overleven ze niet. Maar dan nog heb je het probleem van de eitjes niet opgelost."

Lees meer over
BiologieInsecten