Staatsbezoek

Koning Willem-Alexander, zo moet het dus niet straks bij The Queen

Door RTL Nieuws / Karlijn Houterman··Aangepast:
© EPAKoning Willem-Alexander, zo moet het dus niet straks bij The Queen
RTL

The Queen begroeten met een nette kus op de wang, of even een hand op haar schouder leggen. Klinkt koninklijk, maar absoluut 'not done'. Koning Willem-Alexander moet zich aan strenge etiquetteregels houden tijdens zijn staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. En dat is zo makkelijk nog niet.

Zo gingen zijn voorgangers afgelopen tijd behoorlijk in de fout bij hun bezoek aan koningin Elizabeth II, vertelt Jan Jaap Weering aan RTL Nieuws. Weering is etiquettedeskundige en volgt het koningshuis op de voet.

'Waar blijf je nou?'

Tijdens een afspraakje met een dame van 92 jaar te laat komen, is sowieso al niet netjes. Maar al helemaal niet als het om koningin Elizabeth gaat. Toch wist president Trump haar te irriteren door bijna vijftien minuten later te komen dan was afgesproken. Ze keek zelfs even op haar horloge om te kijken hoe lang ze al stond te wachten.

Het verhaal gaat verder na de video

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Dat kan echt niet. Het is namelijk heel eenvoudig: hoog wacht nooit op laag", legt Weering uit. "Elizabeth is hoger in rang, ook in het geval van koning Willem-Alexander, omdat ze nou eenmaal ouder is. Onze koning is een jonge god vergeleken met haar. Zij is daarnaast de gastvrouw. De regel is dan ook: op tijd, betekent tien minuten te vroeg." 

En ondanks het drukke verkeer in Londen, moet dat lukken, zegt Weering. "Motoragenten zetten de boel af, zodat de stoet in één keer door kan. Ze rijden dan als een gevolg achter elkaar aan. Die agenten doen dat zo goed."

Een dikke pakkerd!

En als je dan bij The Queen aankomt, is een nette begroeting op zijn plaats. Maar hoe doe je dat? Weering: "Niet zoals koning Felipe van Spanje, nee. Dat hoort niet." Felipe bracht vorig jaar een officieel bezoek aan Elizabeth. Toen hij aankwam greep hij naar haar hand. Eerst een zoen op haar wang, vervolgens een degelijke handkus. The Queen leek 'not amused'.

Het verhaal gaat verder na de video

"Engelsen willen helemaal geen hand geven, laat staan een kus", zegt Weering. "Je raakt The Queen eigenlijk niet eens aan. Geen omhelzing of zoen. Zomaar een hand uitsteken doe je ook niet naar een ouder of hoger persoon. Willem-Alexander zal gewoon met zijn hoofd knikken."

Ook president Obama ging daarbij de fout in. Hij legde zijn hand op de heup van koningin Elizabeth. "Je moet eigenlijk van elkaar afblijven. Dat kan er afstandelijk uitzien, maar het is geen feestje. Het is een formeel ontvangst, een protocol waar miljoenen mensen naar kijken. En achter de schermen is Elizabeth vervolgens een hele vrolijke, lieve, warme vrouw hoor."

Gaat u voor...

En dan is er nog dat ongemakkelijke moment met Trump en The Queen, waarbij de twee om elkaar heen draaien. Trump wist duidelijk niet waar hij moest lopen, waardoor Elizabeth hem de weg moest wijzen. De president liep daardoor een stukje vóór de koningin. En nee, ook dat mag niet.

Het verhaal gaat verder na de video

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Trump wist duidelijk niet waar hij moest lopen toen hij de erewacht moest inspecteren. Maar er is een simpele regel: je mag The Queen nooit de rug toekeren. Daarom wandel je nooit voor haar, maar naast haar. In een paradepas. Omdat Elizabeth niet zo groot en al op leeftijd is, moet je wat langzamer lopen dan normaal."

Maar eigenlijk verwacht Weering dat dit soort ongemakkelijke situaties tijdens het staatsbezoek van Willem-Alexander aan het Verenigd Koninkrijk niet zullen plaatsvinden. "Hij wordt heel goed geïnstrueerd. En misschien wel belangrijker: hij heeft ervaring zat."

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningin Elizabeth IIKoning FelipeDonald TrumpBarack ObamaKoningin MáximaQueenKoningshuisStaatsbezoekenGroot-Brittannië