Saoedi-Arabië

Rutte: 'Onderste steen moet boven in zaak Khashoggi'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRutte: 'Onderste steen moet boven in zaak Khashoggi'
RTL

Premier Mark Rutte wil dat 'de onderste steen boven komt' over de dood van journalist Jamal Khashoggi. Daarbij sluit hij zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te verschaffen over wat er precies is gebeurd.

Ze dringen allen aan op een geloofwaardig onderzoek. Ook de VN zegt dat er meer duidelijkheid moet komen over de dood van Khashoggi. Gisteren gaven de autoriteiten in Saoedi-Arabië voor het eerst openlijk toe dat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gedood in het consulaat in Istanbul.

Saoedi-Arabië geeft dood Khashoggi in consulaat toe: 'Er brak een gevecht uit'
Lees ook

Saoedi-Arabië geeft dood Khashoggi in consulaat toe: 'Er brak een gevecht uit'

Dat zou zijn gebeurd nadat er 'een gevecht was uitgebroken', zei de Saoedische aanklager op de staatstelevisie in zijn land. De rol van 18 Saoedi's wordt nu onderzocht door de aanklager. Zij zijn allemaal gearresteerd, zei hij. Ook zijn twee officials ontslagen.

'Ongelooflijk triest'

Rutte zei vandaag tijdens een persconferentie op de P4G-Top in Kopenhagen dat het goed is dat er eindelijk 'enige helderheid is verschaft'. "En dat het nu duidelijk is dat hij is gedood. Dit is echt een ongelooflijk trieste zaak. Onze gedachten zijn bij zijn verloofde, familie en vrienden."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma liet weten een onafhankelijk onderzoek te willen naar de dood van Khashoggi. Ook wil hij dat Nederland het initiatief doorzet voor een Europees wapenembargo tegen Saudi-Arabië.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Opgewacht en gemarteld'

Op de ochtend van Khashoggi's dood arriveerde een groep Saoedi's met twee privévliegtuigen in Istanbul. Zij zouden Khashoggi daar hebben opgewacht, gemarteld en vermoord.

De Saoedische journalist had die dag een afspraak op het consulaat om papieren op te halen die hij nodig had voor zijn huwelijk. Hij kwam alleen nooit meer naar buiten. Turkije wist al direct te melden dat hij was vermoord.

Jamal Khashoggi schreef kritisch over het regime in Saudi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije.
Lees meer over
Mark RutteJamal KhashoggiTurkije