Achterstand

'Achterstand met asielaanvragen kost IND miljoenen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
'Achterstand met asielaanvragen kost IND miljoenen'
RTL

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een grote achterstand opgebouwd met het afhandelen van asielaanvragen. Dat heeft de dienst tot nu toe al meer dan een miljoen euro aan dwangsommen gekost. En waarschijnlijk zal dat bedrag nog verviervoudigen.

Er liggen nog duizenden claims van asielzoekers wier verblijfsaanvragen niet tijdig werden behandeld, meldt de Volkskrant.

1260 euro per geval

Een asielzoeker hoort binnen een halfjaar te horen of hij recht heeft op een verblijfsvergunning. Lukt dat niet, dan kan er een ingebrekestelling worden ingediend. Als de IND ook daar niet tijdig op reageert, kan er per geval een dwangsom van hoogstens 1260 euro worden opgelegd.

Vluchtelingenwerk: opvangcentra asielzoekers raken vol
Lees ook

Vluchtelingenwerk: opvangcentra asielzoekers raken vol

Volgens de IND zijn er verschillende oorzaken voor de problemen. Door asielaanvragen van migranten uit veilige landen blijven andere zaken liggen, de dienst kampt met een personeelstekort en het werk gebeurt 'in iedere zaak nauwkeurig', zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Een asieladvocaat slaat alarm in de krant op schrijnende situaties. "Er komen gevallen voorbij waarbij kinderen heel lang moeten wachten voordat ze met hun ouders herenigd kunnen worden en andersom", zegt ze.

"Kinderen horen niet in een gevangenis."
Lees meer over
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)Vluchtelingen