Legaliseren

Xtc legaliseren kent haken en ogen: 'Vervuilde pillen zijn niet het grootste probleem'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Xtc legaliseren kent haken en ogen: 'Vervuilde pillen zijn niet het grootste probleem'
RTL

De Nederlandse overheid zou de productie van xtc moeten reguleren, vindt GroenLinks. Dat is veiliger voor de gebruiker en gaat georganiseerde misdaad tegen. Er zitten alleen wel haken en ogen aan. "Voor welk probleem is legaliseren een oplossing?"

Om de criminaliteit aan te pakken en de volksgezondheid zo goed mogelijk te garanderen, pleit Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg voor een rationeler drugsbeleid.

Meer zekerheid

Xtc is nu nog verboden en volgens het Tweede Kamerlid profiteren met name criminelen daarvan. Ook maakt ze zich zorgen over de samenstelling van de pillen zelf. "We hebben onvoldoende toezicht op de kwaliteit ervan, mensen lopen daardoor risico", zegt ze tegen RTL Nieuws.

In het beleid dat Buitenweg voor ogen heeft, reguleert de overheid de productie van xtc. "Op dit moment is het helemaal aan de georganiseerde misdaad overgelaten. Ik denk niet dat we als overheid een eigen fabriek moeten hebben, wel dat er controle is op wat er is gemaakt, op de samenstelling van de pillen en de hoeveelheid werkende stof erin." 

Ze wil bovendien 'meer zekerheid' voor xtc-gebruikers. "Dat pillen niet op een onverwachte manier schadelijk zijn."

Hoe werkt xtc?

  • De werkzame stof in xtc is MDMA. Het geeft een gelukzalig, tintelend gevoel. De gebruiker voelt zich opgewekt, euforisch en krijgt zin om anderen aan te raken en te knuffelen (het heet niet voor niets de 'hug drug').
  • Andere lichamelijke effecten zijn een verminderde eetlust, hogere hartslag en bloeddruk en stijve spieren/kaken.
  • Het duurt zo'n 20-60 minuten voordat de effecten optreden. Mede daarom is xtc eigenlijk niet lichamelijk verslavend. Het middel is vier tot zes uur na inname uitgewerkt.

Risico's van xtc:

  • Oververhitting, door de combinatie van xtc, hitte en lang dansen.
  • Watervergiftiging, als de gebruiker niet goed kan plassen, niet genoeg eet en te veel water drinkt. 
  • Schade aan het gebit, omdat je door je stijve kaken gaat knarsetanden.

Bron: Jellinek.

Gezondheidsproblemen

Maar, zegt Ferry Goossens van het Trimbos, die misstap moet de wereld uit. "Vervuilde pillen zijn niet het grootste probleem. Die komen feitelijk maar heel weinig voor. Het grootste probleem is dat mensen te veel xtc gebruiken of het combineren met andere middelen, zoals alcohol of ghb."

Ook als mensen zich wél aan de 'normale' dosis houden kan dat gezondheidsproblemen opleveren, zegt Goossens. "Zij hebben dan een bepaalde gevoeligheid voor de werkzame stof."

Pilletjes slikken

Over de effecten van xtc op de lange termijn is nog niet veel bekend. "Mensen gebruiken het vaak maar een korte periode in hun leven, zo tussen hun 18de en 25e. Omdat ze dan vaak ook andere middelen gebruiken, is het lastig de langetermijneffecten goed in kaart te brengen."

Dat is tevens een belangrijk verschil met verslavende middelen als alcohol en tabak, zegt Goossens. "Mensen drinken alcohol vanaf hun 18de en gaan daar hun hele leven mee door. Drinken en roken wordt ook door veel meer mensen gedaan dan pilletjes slikken, daarom zijn die twee veel meer een probleem."

Vraagtekens

Alcohol en tabak zijn nu inderdaad legaal, zegt hij. "Maar als ze nu op de markt gebracht zouden worden, zou de overheid dat ook verbieden. Dat alcohol en tabak verslavender zijn, is nog geen argument om xtc te legaliseren."

Goossens zet bovendien zijn vraagtekens bij legalisering. "We produceren in Nederland met name voor de buitenlandse markt. Voor welk probleem is legaliseren dan een oplossing? Is het wel een oplossing?"

Geen briljant idee

Voordat legalisering zover is, wil Buitenweg eerst bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) aandringen op een evaluatie van het huidige drugsbeleid. "Leidt dit repressieve beleid tot een vermindering van de drugscriminaliteit en wordt de volksgezondheid zo goed mogelijk gegarandeerd? Volgens mij niet."

Het beleid moet volgens de GroenLinks-politica dan ook op een andere leest worden geschoeid . "Ik ben niet voor xtc, ik slik zelf geen pilletjes en vind dat ook geen briljant idee. Maar ik denk wel dat een vorm van regulering nodig is."

Lees meer over
GroenLinksXTCDrugsDrugshandelNederland