Helse nacht

Oogarts Tjeerd werkt met oud en nieuw: 'Peuter die oog verloor, vergeet je niet'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPOogarts Tjeerd werkt met oud en nieuw: 'Peuter die oog verloor, vergeet je niet'
RTL

"Mensen komen hier vaak in shock en huilend binnen. Het is de heftigste dag van het jaar om te werken." Oogarts Tjeerd de Faber maakt zich op voor zijn oud en nieuw-dienst. "Ieder jaar weer, hoop ik zo dat het aantal slachtoffers meevalt."

Het wordt zijn 21ste oud en nieuw-dienst . "En het is ook nog eens mijn trouwdag. Maar dat heb ik vanochtend al gevierd", zegt oogarts Tjeerd de Faber een paar uur voordat hij naar het ziekenhuis gaat.

Eerst nog een paar uur voorslapen, voordat hij zich om stipt 19.00 uur in het Oogziekenhuis in Rotterdam meldt voor zijn 'heftigste dienst van het jaar'.

Dubbele bezetting

De ervaring leert dat de eerste slachtoffers vanaf het begin van Tjeerds dienst al binnengebracht worden. In het Rotterdamse ziekenhuis van Faber komen de ergste gevallen.  

In een 'goed' jaar zijn het tien mensen, in een slecht jaar wel 35 tot 40. "We staan met oud en nieuw altijd met een dubbele bezetting. In het hele land werken 120 oogartsen met oud en nieuw. Ons team gaat vannacht tot een uurtje of 5 uur door. Dan slapen we weer even en beginnen we 's ochtends met de eerste operaties."

De ergste gevallen worden meteen geopereerd. Als het kan: "Veel mensen zijn nog niet nuchter, dus we kunnen vaak niet direct opereren."

Een gewonde wordt binnengebracht in het Hagaziekenhuis in Den Haag.© ANP
Een gewonde wordt binnengebracht in het Hagaziekenhuis in Den Haag.

Ogen verwijderen

In al die jaren heeft de oogarts heel wat ogen moeten verwijderen omdat ze niet meer te redden waren. "Mensen komen hier, vaak vergezeld met hun familie, in shock binnen. Ze hebben in de meeste gevallen niet door wat hen is overkomen. Familieleden zijn vaak in tranen. Oud en nieuw is voor mij de bevestiging dat er een verbod moet komen op consumentenvuurwerk." 

Tweederde van de gevallen loopt met een sisser af. De rest niet. Tjeerd herinnert zich het verhaal van een 3-jarige peuter, elf jaar geleden alweer.  "Het kindje werd op de armen van zijn ouders binnengedragen. Hij had vuurwerk in zijn oogje gekregen. Zijn oog was niet meer te redden, het jochie is uiteindelijk blind geworden."

Na een korte stilte: "Zijn hele jeugd is verpest. Hij was jaren later nog bang. Bij bliksem of harde geluiden dook-ie onder tafel."

Hoop

De vuurwerkregels zijn dit jaar weer wat aangescherpt. Een lanceerstandaard is verplicht om pijlen af te steken en er zijn meer vuurwerkvrije zones in het land. Of het aantal slachtoffers daardoor daalt? "Ik hoop het zo. En vergeet niet; de helft van de vuurwerkslachtoffers is toeschouwer."

De oogarts heeft nog wat tips. "Blijf binnen én als je toch naar buiten gaat voor vuurwerk, zet een vuurwerkbril op. Komt het vuurwerk in de ogen, begin dan direct met spoelen van water en schakel zo snel mogelijk hulp in." 

Lees meer over
VuurwerkGezondheidszorgOogheelkundeRotterdam