Gary strijdt al jaren tegen de 'blaftaks': 'Niemand weet waar het geld naartoe gaat'
Het is misschien wel de meest gehate belasting van Nederland: de hondenbelasting, ook wel de blaftaks genoemd. Daarom startte Gary Yanover een burgerinitiatief om de belasting af te schaffen. "De hele gemeenschap heeft voordeel van wat de hondenbezitters betalen."
Steeds minder gemeente heffen de hondenbelasting, maar de opbrengst van die belasting blijft wel zo goed als gelijk. Dus de hondenbezitter betaalt relatief gezien steeds meer. En dat vind Gary oneerlijk. "Ik strijd al zeven jaar tegen deze wet."
Het begon allemaal toen zijn dochter bij hem in huis woonde met haar hond Luna. De aanslag van de hondenbelasting kwam voor Gary's rekening. "Ik was het er niet mee eens en schreef een brief aan de gemeente Noordwijkerhout, maar ik kreeg een standaard afwijzing. Er was geen gesprek mogelijk."
Geld algemeen besteed
Wat Gary stoort is dat het geld dat wordt opgehaald met de hondenbelasting in het potje algemene heffing belandt. "Het wordt voor vanalles gebruikt en lang niet altijd voor hondenbeleid ingezet. De hele gemeenschap heeft voordeel van wat de hondenbezitters betalen."
Ook stoort het hem dat de hoogte van het bedrag per gemeente enorm verschilt. Zijn burgerinitiatief om de hondenbelasting af te schaffen loopt sinds 2013. De teller staat inmiddels op 52.573 digitale handtekeningen. "Maar bijna 40.000 handtekeningen zijn goed. Er zaten een hoop minderjarigen tussen of mensen die het formulier niet volledig hadden ingevuld."
'De hondenbelasting leverde ruim 50 miljoen euro op'
- In totaal heffen 205 van de 355 gemeenten hondenbelasting.
- In 2019 hebben 18 gemeenten de hondenbelasting afgeschaft. Alkmaar en Almere waren daarvan de grootste.
- De totale begrote inkomsten aan de hondenbelasting bedragen dit jaar ruim 50 miljoen euro. Den Haag int het hoogste bedrag, ruim 2 miljoen euro. Het laagste wordt opgehaald in Vlieland, zo'n 15.000 euro.
- Rotterdam en Amsterdam heffen geen hondenbelasting.
Bron: CBS
Wet veranderen
De Hoge Raad heeft zich eerder uitgesproken over de hondenbelasting. Die heeft uitgesproken dat de inkomsten van de hondenbelasting niet per se uitgegeven hoeven te worden aan hondenbeleid De belasting is gebaseerd op een wet van de Gemeentewet. Daarom richt Gary zich nu op de landelijke politiek. Op 28 maart wordt het burgerinitiatief door een commissie beoordeeld. Daarna wordt bekend wanneer hij het bij de kamer kan indienen.
"Ik heb alvast contact gezocht met verschillende fracties in de Tweede Kamer. Sommigen zeiden dat de hondenbelasting een lokale beslissing is, anderen zeiden er niks voor te voelen het te veranderen." Gary gaat door tot de petitie bij de politiek is ingediend. "Niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere mensen die het ondertekend hebben."
'Waar gaat dat geld naartoe?'
Gary is niet alleen in zijn strijd tegen de blaftaks. Ook Niels Aussems uit Waalwijk is het zat. "Eind 2017 haalde ik mijn hondje Boris uit het asiel. Sindsdien moet ik hondenbelasting betalen. Ik vraag me af wat ik daarvoor terugkrijg als hondenbezitter."
Niels ging in gesprek met gemeenteraadsleden en beleidsmakers. "In Waalwijk wordt per jaar 200.000 euro opgehaald aan hondenbelasting. Ik vraag me af waar gaat dat geld naartoe gaat."
Nutteloze belasting afschaffen
Niemand kon hem antwoord geven op die vraag. "Dan zeiden ze: poepzuigers en onderhoud aan de hondenuitlaatveldjes. Maar onderhoud aan dat stukje gras met een hek eromheen kost echt geen 2 ton per jaar. Dat geloof ik niet." De petitie van Niels is 5.740 ondertekend.
Hij wil dat in heel Noord-Brabant de hondenbelasting wordt afgeschaft en heeft de tussenstand van de petitie alvast ingestuurd bij 45 gemeenten en de provincie. "Gary en ik hebben inmiddels contact met elkaar. We gaan kijken wat we samen kunnen bereiken. Ik hoop dat het ons lukt die nutteloze belasting af te schaffen."
Bekijk hier welke gemeenten hondenbelasting heffen, en welke niet:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Als hondenbezitter wil je het geld terugzien'
De hondenbescherming snapt dat er weerstand is op de manier hoe de hondenbelasting nu wordt toegepast. "Dat de hondenbelasting verdwijnt in de pot algemene middelen, vergroot het draagvlak niet. Als hondenbezitter wil je er natuurlijk graag iets van dat geld terugzien. Wij adviseren gemeenten die de belasting heffen dan ook het geld in te zetten voor hondenbeleid. Sommige gemeenten doen dat, maar er zijn er ook genoeg die het wel handig vinden met het geld hun gat in de begroting te vullen."