Kyra (33) danst als draak met Chinees Nieuwjaar: 'Het is teamwerk'
Vandaag start het Chinese Nieuwjaar. Belangrijk onderdeel bij de viering zijn de dansende leeuwen en draken. Dat lijkt misschien een simpel dansje, maar vergis je niet: het is loodzwaar. "Je krijgt het onder dat doek heel warm."
Toen Kyra ter Veer (33) voor het eerst het Chinese draken- en leeuwendansen zag op een vechtsportevenement, was ze verkocht. Maar draken- en leeuwendansen is niet iets waarmee je zomaar begint. "Je moet daarvoor gevraagd worden", vertelt ze.
Ze startte dan ook eerst met de Chinese vechtsport Kung Fu en uiteindelijk werd ze gevraagd voor het drakendansteam. "Toen dacht ik: Yes! Eindelijk!" Het is een hele eer, vertelt ze. "Veel mensen hopen dat ze mee mogen doen." De dansende draak en leeuw, die tijdens de Chinese nieuwjaarsviering te zien zijn, zijn van oorsprong verbonden met Kung Fu.
Staart wiebelen
Inmiddels doet ze zowel aan drakendansen als aan leeuwendansen. "Bij leeuwendansen zit je onder een doek, het is daar heel warm. Als je de voorkant bent, zit je met je hoofd in de kop en die zware kop houd je de hele tijd omhoog. Daarnaast moet je ook de ogen knipperen en de oren bewegen met touwtjes. Ben je de achterkant, dan sta je de hele tijd gebukt als rug en kont. En je moet ook nog eens een staartje wiebelen", legt Kyra uit.
Daarnaast beweeg je continu omhoog en omlaag, moet je met zijn tweeën een geheel vormen, op de muziek letten en je hoofd naar beneden houden. "Er moet namelijk geen dromedariseffect zijn", legt Kyra uit. Als klap op de vuurpijl moet 'de kop' ondertussen ook nog eens onopvallend een krop sla in stukken scheuren en over het publiek 'spugen', als symbool voor het delen van welvaart. "Het is allemaal wel intensief, ja", vertelt ze lachend.
Chinees Nieuwjaar
Het Chinese Nieuwjaar begint vandaag en is het belangrijkste evenement op de Chinese kalender. Ook buiten China wordt het gevierd met vuurwerk en muziek. De draken- en leeuwendansen staan voor het verspreiden van geluk en voorspoed. Onder meer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam worden festiviteiten georganiseerd. Voor de Chinezen breekt het jaar 4717 aan, het Jaar van het Varken.
"Chinees Nieuwjaar is een hele belangrijke feestdag voor een kwart van de wereldbevolking", vertelt Earl Blijd, oprichter van de Chinese vechtsportschool Bao Trieu in Groningen. "Niet alleen in China, maar ook in veel andere Aziatische landen en daarbuiten wordt het gevierd", zegt Blijd, die zelf Chinees bloed heeft. "In Suriname, waar ik vandaan kom, is het zelfs een nationale feestdag."
Zwaar
Omdat het zo zwaar is, duurt een leeuwendans maar maximaal een paar minuten. Het drakendansen, waarbij een groep meerdere mensen een lange draak op stokken voortbeweegt, kan wel tien minuten duren. "Maar je krijgt daar ook hele zware armen van. Vooral de kop is zwaar, daarmee kunnen maar twee jongens uit ons team dansen." Per positie heb je je eigen routine en je moet goed op elkaar ingespeeld zijn. "Je moet precies weten waar je moet zijn en vooral waar je niet moet zijn."
Draken en leeuwen
Tijdens de Chinese nieuwjaarsviering worden draken- en leeuwendansen uitgevoerd om voorspoed te brengen. "Met de drakendans probeer je geluk en voorspoed te brengen voor de mensen", legt Blijd van vechtsportvereniging Bao Trieu uit. "De draak gaat achter de parel aan, die symbool staat voor wijsheid."
De leeuw is de beschermheer van Boeddha. Het dier gaat achter een krop sla of andere groente aan, dat geluk symboliseert. De leeuw eet dat op en spuugt het weer uit over de mensen, om het geluk en voorspoed met hen te delen.
Teamwork
"Voor drakendans moet je een vast team hebben en daar regelmatig mee trainen", vertelt Blijd. "Je moet namelijk goed op elkaar ingespeeld zijn. Drakendans is echt teamwerk." Hij wordt dan ook regelmatig ingehuurd om workshops drakendansen te geven bij bedrijven. "Het is een hele goede oefening voor teambuilding."
"Het zijn niet zomaar dansen, er zit een vechtgedachte achter," benadrukt Kyra. "Maar als ik op straat word aangevallen, ga ik de vechtbewegingen die erbij horen niet zomaar maken", vertelt ze lachend. "Alhoewel, misschien dat iemand er zo van schrikt dat ik dan heel hard weg kan rennen."
Chinees sterrenbeeld
De Chinese dierenriem is volgens de legende ontstaan toen Boeddha alle dieren bij zich riep voordat hij stierf. Er zouden twaalf dieren zijn gekomen om afscheid te nemen. De Rat verscheen als eerste, toen de Os, daarna de Tijger, Haas, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
Als beloning noemde Boeddha toen ieder jaar naar een van de dieren. Omdat het Varken als laatste kwam, sluit dat dier de cyclus. Na het Jaar van het Varken begint de reeks van voren af aan met het Jaar van de Rat.
Benieuwd welk dier jij bent? Vul dan onze tool in.