Meldpunt gestart

Studenten Amsterdam voelen zich onveilig na aanvallen en inbraken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Studenten Amsterdam voelen zich onveilig na aanvallen en inbraken
RTL

Studenten voelen zich op diverse complexen in Amsterdam niet veilig. Op sommige locaties, zoals de Spinozacampus in Zuidoost, zijn mensen aangevallen of van hun fiets getrokken.

ASVA Studentenunie is daarom begonnen met het Meldpunt Onveilig Wonen, waar studenten melding kunnen doen van onveilige situaties op en rond campussen.

Geregeld inbraken

Op de Spinozacampus zijn geregeld inbraken, maar ook op andere plekken in de stad is het voor studenten niet veilig. "Elke student in Amsterdam moet veilig zijn in haar of zijn woning", zegt ASVA-voorzitter Alba van Vliet. "En wij krijgen steeds meer signalen dat dit momenteel niet het geval is."

Van Vliet zegt dat woningcorporaties gemeente en politie naar elkaar wijzen zonder met echte oplossingen te komen, ook al 'hebben er inmiddels een aantal ernstige incidenten plaatsgevonden'. 

Betere ov-voorzieningen

Het meldpunt werd al eerder opengesteld in 2016. Toen kwamen er in korte tijd 52 meldingen binnen. Op sommige locaties kwam cameratoezicht en werd de straatverlichting verbeterd.

Maar volgens Van Vliet is de aandacht voor het probleem weggezakt, terwijl dit nog steeds speelt in de stad. "Het wordt tijd dat de betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen en met structurele oplossingen komen."

ASVA pleit onder meer voor betere ov-voorzieningen richting campussen, meer camerabewaking en betere beveiliging van locaties.

Het kabinet wil de rente op studieleningen verhogen. Studenten zijn daar boos over, en Roland legt uit waarom ze een punt hebben.
Lees meer over
VeiligheidInbraakStudentenAmsterdam