Leven van de bijstand: 'Ik werd heel creatief met bloem'
Een bijstandsuitkering is niet bepaald een vetpot. Hoe ga je zo efficiënt mogelijk met je geld om? "Je moet prioriteiten stellen", zegt ervaringsdeskundige Daniëlle stellig.
Daniëlle Vuurenhout (36) belandde in de bijstand nadat ze wegens bezuinigingen ontslagen was bij een kinderdagverblijf. "Je gaat gelijk inkrimpen en denken: wat kan ik doen om het hoofd van mij en mijn gezin boven water te houden?"
Bijstand
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is vorig jaar volgens cijfers van het CBS gedaald met 24.000. Maar toch zijn er nog 433.000 mensen die bijstand kregen tot de AOW-leeftijd.
Uiteindelijk zat Daniëlle twee jaar lang in de bijstand. Zo leerde ze om op inventieve manieren met haar geld om te gaan. "Ik werd bijvoorbeeld creatief met bloem. Je kan daar zoveel mee bakken, zoals broodjes. Daarnaast kocht ik de goedkoopste afbakstokbroden, die waren 17 cent per twee. Daar deed ik dan een beetje kruidenboter tussen."
Haar gehakt haalde ze bij de Turkse slager. "Dat is daar goedkoper. Ik haalde daar een kilo voor 3,50 en dat deelde ik op, zodat we er meerdere dagen van konden eten." Verder zegde Daniëlle haar lidmaatschap bij de Bankgiroloterij en de Staatsloterij op. "Je moet prioriteiten stellen."
Statiegeld
Maar daar bleef het niet bij. Ze startte een voedselgroep op Facebook, waar mensen elkaar aan eten hielpen. "Mijn buurman destijds was marktkoopman die meehielp. De Jumbo benaderde me, omdat ze door een verbouwing voedsel overhielden. Daarnaast waren er donateurs die voedsel doneerden, dat mensen in de bijstand op konden halen."
Elk dubbeltje telde voor Daniëlle. Ze spaarde lege flessen om in te leveren voor statiegeld. "Ik deed ook al mijn kleingeld in een potje. Dat spaarde ik op om aan het eind van het jaar iets mee te doen, maar het potje werd tussentijds ook geplunderd als ik geld tekort kwam voor brood, sla of fruit."
Na twee jaar kon ze weer aan de slag op hetzelfde kinderdagverblijf waar ze eerder werkte. Haar ervaring met zuinig leven, past ze daar ook nog toe. "Als we leuke dingen met de kinderen willen doen, proberen we zo creatief mogelijk te zijn met geld. Als we cupcakes gaan bakken, nemen we bijvoorbeeld spullen vanuit huis mee zodat we niet veel hoeven te kopen."
Alles op een rijtje
De 25-jarige Wesley Mons is slechtziend en kan daardoor maar deels werken als kok. Zijn inkomen wordt aangevuld met een Wajong-uitkering en hij weet daardoor als geen ander hoe je creatief omgaat met een klein budget.
"Ik heb op aanraden van mijn begeleider een bestand voor mezelf gemaakt, waar ik mijn inkomsten en uitgaven in zet. Daarin wordt automatisch berekend hoeveel ik overhoud", vertelt Wesley. "Veel mensen denken er niet aan om dat te doen, maar het is zo handig om alles op een rijtje te hebben."
Restjes
In de supermarkt zoekt hij altijd naar aanbiedingen. "Ik koop huismerken en eten dat bijna over de datum gaat, omdat daar vaak korting op zit. Ik gebruik ook de Too Good to Go-app, waarin je voor weinig geld restjes van restaurants kan kopen."
"Als ik kleding nodig heb, koop ik winterkleding in de zomer en zomerkleding in de winter. Dan is het namelijk afgeprijsd. Je gaat dan wel niet met de mode mee, maar het scheelt veel geld. En als ik een weekendje wegga, dan is dat een keer per jaar en altijd buiten het seizoen om."
Uiteindelijk kan je met een uitkering geen dure dingen aanschaffen, vertelt Wesley. "Maar je kan er prima mee leven als je creatief bent."