Ook op het werk

Kabinet trekt miljoenen extra uit voor mensen die niet goed lezen en schrijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockKabinet trekt miljoenen extra uit voor mensen die niet goed lezen en schrijven
RTL

Het kabinet schiet de anderhalf miljoen Nederlanders te hulp die niet goed kunnen lezen en schrijven. Ze moeten massaal cursussen gaan volgen om 'zelfstandig mee te kunnen doen in onze maatschappij'.

Het gaat vooral om mensen die Nederlands als moedertaal hebben, maar toch niet kunnen meekomen in de samenleving. Ze hebben problemen met het invullen van formulieren of het lezen van de bijsluiters van medicijnen. Vaak kunnen ze slecht overweg met computers.

Meekomen op de arbeidsmarkt

Wie niet goed kan lezen en schrijven, kan vaak ook niet goed meekomen op de arbeidsmarkt. Dat is voor het kabinet reden om de aanpak van laaggeletterdheid met voorrang aan te pakken. "Je hebt taal nodig om mee te kunnen blijven doen in de samenleving", zegt minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

Laaggeletterden lopen jaarlijks 572 miljoen euro mis
Lees ook

Laaggeletterden lopen jaarlijks 572 miljoen euro mis

Laaggeletterdheid komt ook voor onder mensen 'die hier geboren en getogen zijn', zegt Van Engelshoven. Ook als ze jaren in de schoolbanken hebben gezeten. "Het zijn vaak mensen die op school moeite hadden met de Nederlandse taal. Als je dat niet blijft oefenen, ben je het heel snel kwijt."

Digitale vaardigheden

Het bijspijkeren gaat hand in hand met cursussen voor 'digitale vaardigheden'. "Via die weg kunnen we meer mensen bereiken", zegt Van Engelshoven. "Als je ze eenmaal binnen hebt bij de computercursus, kun je ze ook meenemen in het vaardig worden met de Nederlandse taal."

Het kabinet wil met werkgevers afspreken dat taal op de werkvloer ook belangrijk wordt. "Het is hun opdracht werknemers fit te houden voor de arbeidsmarkt. Daar hoort taal bij, dus daar moeten ze aandacht aan besteden. Ze moeten het op de werkvloer mogelijk maken dat mensen met taal bezig zijn."

35 miljoen in vijf jaar

De regering trekt de komende vijf jaar 7 miljoen euro per jaar extra uit om laaggeletterdheid tegen te gaan. Er zijn 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar die de taal niet goed genoeg beheersen. Van deze groep heeft twee derde het Nederlands als moedertaal.

Steeds vaker wordt opgemerkt dat leerlingen die van de basisschool komen, niet goed kunnen lezen. Van de 15-jarigen heeft 18 procent te maken met een taalachterstand. Kinderen van laaggeletterde ouders hebben drie keer zoveel kans om zelf ook laaggeletterd de school te verlaten, zegt directeur Geke van Velzen van de Stichting Lezen & Schrijven.

Lees meer over
Ingrid van EngelshovenMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportOnderwijsWerkgelegenheidWerknemers