Annelies heeft spijt van doorgefokte hond: 'Hij piept van de pijn'
Steeds vaker hebben kortsnuitige honden een schedel- of snuitafwijking. Dat wil minister Carola Schouten aanpakken. Op een eerder artikel op onze site over nieuwe criteria voor hondenfokkerijen kwamen veel reacties. "Het kost handen vol geld, we nemen geen nieuwe hond meer."
Meerdere hondenbezitters lieten via Facebook weten blij te zijn met de nieuwe regels. Zo ook Annelies, ze heeft twee kortsnuitige hondjes met afwijkingen, Pip en Bibi.
"Wij kochten ons eerste hondje omdat het karakter op internet voldeed aan de wensen die wij als gezin hadden", vertelt Annelies. "Deze hond was rustig en kon goed alleen zijn. Via een fokker kregen we Pip." De hond is een petit brabançon, een officieel Belgisch ras.
Ontstekingen
Eenmaal thuis bleek dat Pip vaak ziek werd. "Hij heeft regelmatig ontstekingen op zijn geslacht en op zijn snuit. Als hij last heeft van de ontstekingen, eet hij slecht en slaapt hij alleen maar. Als mijn kinderen hem dan willen knuffelen, begint hij te piepen van de pijn."
Annelies behandelt de ontstekingen met zalf en antibiotica. Ze belde de fokker over Pip. "Hij bood zijn excuses aan en zei toen dat er een pup was die we voor een leuke prijs mee konden nemen. De pup was te klein om en goede fokteef te worden. We waren meteen verliefd en namen Bibi mee. Achteraf een domme beslissing."
Te klein en doof
Pip is nu 6,5 jaar oud en Bibi 2 jaar. "Bibi is schuw en bang. We snapten niet goed waarom. Tot bleek dat Bibi eigenlijk te klein was, en doof. Toen we de fokker belde, zei hij: 'Als je er over gaat zeuren, mag je haar wel komen ruilen.' Bizar toch, het is geen pak melk!"
De dochter van Annelies heeft een sterke band met Bibi. "Ze heeft een vorm van autisme en is de enige die goed contact heeft met Bibi. Dat is ons veel waard."
Toch heeft Annelies besloten na deze twee hondjes geen nieuwe meer nemen. "Ze zijn ontzettend lief, maar door alle complicaties is de zorg intensief en zijn de kosten hoog."