Bezet gebied

Hema-wijn uit Israël of Palestina? 'Ook een glas wijn is politiek'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHema-wijn uit Israël of Palestina? 'Ook een glas wijn is politiek'
RTL

Van cement tot druiven. Als het gaat om het conflict tussen Israël en Palestina kan álles politiek zijn. Dat bewijst - opnieuw - een relletje over 'Israëlische' wijn bij de Hema.

Een mensenrechtenactivist deed eerder deze week haar beklag op Twitter. "U verkoopt Efrat-wijn uit de Judean Hills, origine Israël. Klopt dat wel?", schreef Mieke Zagt aan de Hema. Zij is directeur van een stichting die opkomt voor Palestijnse kinderrechten. "Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israëlische kolonie. Kunt u de bestemming controleren?"

De tweet zorgde, onbedoeld, voor een stormloop op de wijn. Pro-Israëliërs twitterde onder de hashtag #tipvanmieke. De wijn is nu op veel plaatsen uitverkocht. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maar hoe zit het nou? Heeft Mieke Zagt gelijk? De Hema plaatste gisteren een korte reactie. "De Judean Hills-wijnen die door Hema verkocht worden, zijn geproduceerd met druiven, welke uitsluitend geteeld en geoogst zijn op Israëlisch grondgebied."

Een gek antwoord van de winkel, vindt Olaf Koens, Midden-Oosten-correspondent voor RTL Nieuws. "De wijngaarden liggen in het Judea-gebergte, zowel in Israël als op de Westelijke Jordaanoever."

Efrat ligt in Palestijns gebied.© RTL Nieuws
Efrat ligt in Palestijns gebied.

Entiteiten

Olaf Koens legt uit dat Israël en Palestina twee verschillende entiteiten zijn, 'ook volgens de Verenigde Naties en Buitenlandse Zaken'. "Israël houdt het Palestijnse gebied bezet. Dat betekent onder andere dat de activiteiten die daar worden ontplooid, niet altijd ten goede komen aan de Palestijnen."

De correspondent ziet het vaker: je plaatst ergens een Israëlisch etiket op, en het is gelijk politiek. "Het gebeurt met veel meer dingen. Van groente en fruit tot cement en allerlei soorten bodemstoffen. Eerder was er ophef over Airbnb en Booking.com. Op deze sites werden kamers en huizen in Israël aangeboden. In werkelijkheid ging het om adressen in Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied. "Daar is nog steeds veel om te doen."

Bekijk de reportage van Olaf Koens over 'Israëlische' vakantieadresjes in Palestijns gebied.

'Het is bar slecht'

Koens zegt dat mensen zich moeten afvragen of ze dit soort producten moeten kopen. Overigens ook om een andere reden: "De wijn is niet te zuipen", lacht hij. "Het is echt bar slecht."

Wijn uit Palestina moet je sowieso niet drinken - als je van goede wijn houdt tenminste, zegt de correspondent. "Dat komt omdat Palestijnen geen echte wijndrinkers zijn. Er zit wel een goede bierbrouwer trouwens, gerund door christelijk Palestijnen."

Of mensen een statement willen maken door de wijn niet, of juist wél te drinken, dat moeten mensen natuurlijk zelf weten, zegt Koens. Maar de rel verbaast hem wel een beetje. "Alles dat met Israël en de Palestijnen te maken heeft, ligt gevoelig in Nederland. Nog gevoeliger dan in Israël denk ik weleens."

Lees meer over
HEMAIsraëlPalestijnse gebieden