Meer wegen naar Rome

Amira (17) weigert vliegtuig in te stappen voor schoolreis: 'Slecht voor het klimaat'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PrivéfotoAmira (17) weigert vliegtuig in te stappen voor schoolreis: 'Slecht voor het klimaat'
RTL

De hele klas van Amira zit komende maandag in het vliegtuig naar Rome voor een studiereis, maar Amira niet. Ze is tegen vliegen, vanwege de impact op het milieu. "Wij zijn de jonge generatie, wij gaan de gevolgen straks merken."

Toen Amira uit Hardenberg hoorde dat ze met alle 5-vwo klassen van het Vechtdal College naar Rome zouden gaan, kon ze haar geluk niet op.

Nog nooit gevlogen

Maar toen ze hoorde dat ze met het vliegtuig zouden gaan, kreeg ze meteen haar bedenkingen. "Vliegen is gewoon slecht voor het milieu. Je merkt nu in Nederland ook de gevolgen van de klimaatverandering, bijvoorbeeld de droogte van afgelopen zomer."

Zoveel impact heeft een vliegvakantie

Dit is je uitstoot per kilo als je met vier personen op vakantie gaat naar:

  • Frankrijk met een auto + een tent = 750 kilo CO2
  • Frankrijk met de trein + een hotel = 1500 kilo CO2
  • Frankrijk met het vliegtuig + een hotel = 2550 kilo CO2
  • Canarische eilanden met het vliegtuig + een hotel = 4600 kilo CO2
  • Curaçao met het vliegtuig + een hotel = 10.500 kilo CO2
  • Bali met het vliegtuig + een hotel = 16.000 kilo CO2

Ter vergelijking: de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden is 20.500 kilo per jaar.

Bron: Milieu Centraal

Sceptisch

Amira is klimaatbewust. Ze is vegetariër en eet zoveel mogelijk biologische streekproducten. Net als haar ouders en broertje. Als gezin hebben ze nog nooit gevlogen. En Amira is dat ook niet van plan.

Daarom kaartte ze haar probleem aan bij de schoolleiding. "Die hadden het nog nooit meegemaakt. Ze waren in het begin ook sceptisch, ze konden zich niet inleven in het feit dat iemand niet wil vliegen vanwege het klimaat."

'Ploftickets' voor 10 euro: 'Dat kan toch niet?'
Lees ook

'Ploftickets' voor 10 euro: 'Dat kan toch niet?'

Maar Amira hield voet bij stuk. Tegelijkertijd wilde ze de reis met al haar klasgenoten eigenlijk niet missen. "Ik wilde niet vliegen, maar ik wilde wel naar Rome." Dus ging ze op zoek naar alternatieven, want er zijn natuurlijk meer wegen die naar de hoofdstad van Italië leiden. "Ik dacht eerst aan de trein, maar dat vond ik te makkelijk."

Elektrische auto

Al snel bedacht ze iets uitdagenders: een elektrische auto. "Ook omdat veel mensen denken dat je daarmee niet op vakantie kunt. Ik wil laten zien dat dat wél kan."

De school stond inmiddels achter haar plannen, dus ging ze langs een aantal autobedrijven. "Ik legde daar mijn idee uit en vertelde erbij waarom ik het wilde doen." Bij autobedrijf Lesscher was het raak: "Zij waren onder de indruk van mijn idee en stelden een elektrische auto beschikbaar, zodat ik tóch mee naar Rome kan."

Superveel zin

Vrijdag vertrekt Amira. Samen met haar moeder, want zelf heeft ze geen rijbewijs. "We vertrekken in de middag en hopen zondagavond aan te komen. De rest van de school komt maandag. Ik heb er superveel zin in."

Amira hoopt dat mensen door haar actie zelf ook gaan nadenken over het klimaat. "Ik doe dit ook om een discussie op gang te brengen. Ik hoop dat mensen gaan nadenken en misschien ook tot de conclusie komen dat het beter is om niet met het vliegtuig te gaan. Het zou helemaal mooi zijn als er straks scholen zijn die door deze actie op zoek gaan naar alternatieve manieren om op schoolreis te gaan."

Uit alle windstreken kwamen de klimaatspijbelaars eerder dit jaar naar Den Haag.
Lees meer over
VliegtuigKlimaatMiddelbare schoolHardenberg