Hooikoortspiek wéér eerder: 'Mensen zijn niet alert en nemen hun medicijnen niet'
Pech voor mensen met een pollenallergie. Er komt weer een flinke piek aan en die is door de bloei van de berk dit jaar véél eerder dan normaal. Gevolg: mensen hebben niet door dat ze met hooikoortsklachten kampen, en nemen hun medicijnen niet. "Daardoor nemen de klachten toe."
Arnold van Vliet stond deze week op het schoolplein om zijn kind naar school te brengen, toen hij een moeder hoorde praten. "Mijn zoon is weer ziek." Van Vliet, bioloog aan de Wageningen University (WUR) en gespecialiseerd in pollen, hoorde dat en zei: "Maar jouw zoon heeft toch hooikoorts? De pollen zijn eerder dit jaar."
En dat is iets wat vrij weinig mensen weten, zegt Van Vliet, omdat het zo uitzonderlijk is. "Het is absurd warm geweest de afgelopen weken", legt de bioloog uit. "Daardoor komen planten, bomen en grassen eerder in de bloei, en krijgen we eerder pollenklachten dan normaal."
Ziekenhuisopnames
Doordat mensen dat niet weten, zijn ze volgens Van Vliet 'niet alert' op hooikoortsklachten. "Ze denken dat ze een gewoon verkoudheidje hebben en nemen hun medicijnen niet of te laat, waardoor de klachten heftiger worden, tot astma-aanvallen en ziekenhuisopnames toe, in de erge gevallen."
Van Vliet verwijst naar afgelopen december, toen het ook al 'extreem vroeg heel warm was', en de elzen in bloei kwamen. "Toen hadden mensen met een elzenpollenallergie op eerste kerstdag al klachten, terwijl die normaal pas in de tweede helft van januari ontstaan."
Langgerekt seizoen
Ook de berkenpol komt deze maand dus vroeg. Nu hangen de pollen al sinds eind maart in de lucht, normaal gesproken was dat altijd eind april. De oorzaak is ook hier weer: warme periodes met veel zon. "Eigenlijk hebben we maar een winter van twee weken gehad, eind februari hebben we die reeks met zeer warme dagen gehad, wat eigenlijk helemaal niet kon voor die maand."
Dat de pollenklachten eerder beginnen, betekent niet dat ze ook weer eerder dan normaal zijn verdwenen. "Helaas voor de patiënten. Het is namelijk nog maar de vraag hoe snel alles gaat lopen. Het kan ook een langgerekt pollenseizoen worden, óók omdat er door de warme temperaturen aan het einde van het pollenseizoen nieuwe pollen bij komen." De klimaatverandering, en daarmee dus de opwarming van de aarde, is daar volgens Van Vliet en zijn collega's debet aan.
Bekijk hier of jij reden hebt tot klagen:
Heel veel tegelijk
Ook kan het zijn dat, door de hoge temperaturen en droogte, er heel veel grassen en berken (de grootste boosdoeners) tegelijk in de bloei komen. "Daardoor kan de pollenconcentratie extra hoog oplopen en zijn de klachten ook heftiger."
Daarom is het goed volgens de bioloog dat mensen zich bewust zijn van de hooikoortsklachten. "Als ze beseffen dat de bloeiperiodes eerder zijn, nemen ze hun medicijnen op tijd en kunnen ze eerder ook andere maatregelen nemen."
Zoals: de ramen dicht doen, in de piekperiodes niet sporten in de buitenlucht (dan worden de klachten erger) en ook rekening houden met eten. "Als je een berkenallergie hebt, kun je bijvoorbeeld beter even geen appels eten in piekperiodes. Maar ook dat weten mensen heel vaak niet, terwijl dit allemaal wel hun kwaliteit van leven kan beïnvloeden."