Nieuw beleid

1745 edelherten afgeschoten, nu 5 maanden rust in Oostvaardersplassen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
1745 edelherten afgeschoten, nu 5 maanden rust in Oostvaardersplassen
RTL

Het doel van Staatsbosbeheer om 1830 edelherten af te schieten in de Oostvaardersplassen is bijna bereikt. In de afgelopen vier maanden zijn in de Oostvaardersplassen 1745 edelherten doodgeschoten. "We zijn goed op weg", zegt een woordvoerder.

Van die ruim 1700 edelherten zijn 1235 herten voor consumptie aangeboden.

Vlees van herten Oostvaardersplassen te koop, deel naar voedselbank
Lees ook

Vlees van herten Oostvaardersplassen te koop, deel naar voedselbank

De jacht ligt nu vijf maanden stil. Er wordt niet geschoten tijdens het broedseizoen van de vogels, van 1 april tot 1 september. Ook tijdens de bronst van de edelherten in oktober vindt er geen afschot plaats.

Het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen moet worden teruggebracht naar 490. Dit is om te voorkomen dat de dieren sterven door een gebrek aan voedsel. 

Waardevol vogelgebied

De Provinciale Staten van Flevoland stemden in juli 2018 in met nieuw beleid voor het natuurgebied. Doel van dit nieuwe beleid is dat de aantallen grote grazers worden teruggebracht naar 'levensvatbare populaties' en dat het welzijn van de dieren is gewaarborgd.

Voorkomen moet worden dat dieren onnodig lijden vanwege voedseltekorten en dat er in de winter te weinig beschutttingsmogelijkheden zijn. Het beleid moet er ook voor zorgen dat de Oostvaardersplassen een waardevol vogelgebied blijft.

In de Oostvaardersplassen lopen nog bijna 1600 edelherten rond.© ANP
In de Oostvaardersplassen lopen nog bijna 1600 edelherten rond.

1830 dieren schieten

Om te komen tot een aantal van 490 edelherten, moesten naar schatting 1830 edelherten worden afgeschoten. Dit is berekend op basis van een telling van oktober vorig jaar.

Het streefcijfer is nu dus bijna gehaald, op 90 edelherten na. In oktober van dit jaar wordt opnieuw een telling gedaan. Dit gebeurt vanuit een helikopter. Waarschijnlijk is de populatie door natuurlijke aanwas wat gegroeid en moeten er dan meer dan 90 herten worden afgeschoten. De vergunning om de herten te schieten loopt overigens tot eind dit jaar.

Konikpaarden

In het kader van het nieuwe beheer moesten ook de aantallen konikpaarden worden teruggebracht, naar het streefgetal van 450. Dit gebeurt door ongeveer 180 paarden naar Wit-Rusland en Spanje te verhuizen

Het afschieten van de herten is nodig omdat er te veel grote grazers in het gebied rondlopen. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Lees meer over
Oostvaardersplassen